Crna noć u Beogradu: Kada su životinje ubijale mladunce

Izvor: Mondo, 09.Apr.2019, 10:49   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Crna noć u Beogradu: Kada su životinje ubijale mladunce

Tokom NATO agresije na Srbiju životinje u beogradskom zoološkom vrtu pretrpele su strašne traume, a neke od njih ubijale su svoje mladunce u noći kada je centar srpske prestonice doživeo najžešće bombardovanje.

Foto: Mondo/Goran Sivački

"Bengalski tigar Princ je zbog straha počeo da grize svoje šape. Neke ptice koje su ležale na jajima napustile su svoja gnezda, kod nekih ženki sisara došlo je do pobačaja. U noći najžešćeg bombardovanja >> Pročitaj celu vest na sajtu Mondo << dve naše vučice, jedna bengalska tigrica, jedna velika bela čaplja i jedna sova ušara ubile su svoje mladunce", rekao je nadzornik u "Vrtu dobre nade" Zoran Rajić za "Večernje novosti".

On je naveo da se uprava na sve načine snalazila da obezbedi hranu i uslove da životinje prežive, a to što su bile oskudno hranjene, nekada i u hladnom, nije bilo opasno koliko zvukovi sirena i detonacija.

"Sirene su delovale uznemirujuće i razdražujuće, te su kod životinja izazivale divljanja po kavezima i međusobna povređivanja. Iznenadne eksplozije izazivale su neopisivi strah. U tim trenucima su čak i jedinke koje se međusobno nisu podnosile trčale jedna drugoj i zbijale se ili bi uz jezive krike utrčavale u skloništa", prisetio se on.

On je naglasio da je tih dana bilo najstrašnije za radnike to što su od tadašnje uprave dobili puške i naredbu da, ukoliko se dogodi da bombe obruše neke kaveze, nijedna opasna životinja ne sme napustiti vrt.

"Niko nas nije pitao da li bismo imali snage da to uradimo", dodao je on.

Bombardovanje Zoo vrta tri puta je preživeo i njegov najstariji stanovnik - aligator Muja. On je na Kalemegdanu bio tokom bombardovanja Beograda, 1941, 1944. i 1999. godine.

BONUS VIDEO:

Izvor: MONDO
Pogledaj vesti o: NATO

Nastavak na Mondo...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Mondo. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Mondo. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.