Čikago se sprema za proteste oko NATO samita

Izvor: Radio Televizija Vojvodine, 17.Maj.2012, 19:15   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Čikago se sprema za proteste oko NATO samita

ČIKAGO -

Uoči samita NATO ovog vikenda u Čikagu, hiljade demonstranata se pripremaju da organizuju proteste, a gradske vlasti se spremaju da obezbede da sve protekne u redu i da spreče da protesti prerastu u nerede.

Demonstranti su već ove nedelje izašli na ulice oko nekoliko pitanja, protestujući između ostalog i zbog zatvaranja lokalnih škola i gubitka domova zbog neisplaćivanja hipoteka i upali su u štab >> Pročitaj celu vest na sajtu Radio Televizija Vojvodine << za kampanju predsednika SAD Baraka Obame, piše američka TV mreža MNSBC na svom internet sajtu.

Najveći deo demonstranata traži prestanak slanja novca za rat i usmeravanje tih sredstava za obnovu zajednica pogođenim recesijom.

NATO samit održava se 20. i 21. maja, a skup G8 najbogatijih zemalja koji je takođe trebalo da bude u Čikagu biće održan pre toga u Kemp Dejvidu u državi Merilend. Predsednik Obama stiže u Čikago u subotu.

Veći protestni mitinzi planirani su narednih dana, na jednom od njih će se tražiti uvođene "Robin Hud" poreza na transakcije na Vol stritu a drugi planiraju anti-ratni aktivisti.

Gradske vlasti Čikaga odredile su 3.100 policajaca za obezbeđenje dvodnevnog NATO samita, sa zadatkom da spreče vrstu nasilja koje je izbilo tokom sastanka Svetske trgovnske organizacije 1999. godine u Sijetlu. Njima će doći u pomoć stotine policajaca iz nekoliko drugih američki gradova.

Takođe je izdato upozorenje da može doći do velikih poremećaja u prevozu tokom samita. Za vreme samita na snazi će biti zona zabrane leta nad Čikagom.

Grad je ograničio koliko blizu demonstranti mogu da priđu konferencijskom centru gde se održava samit. Demonstracije pripremaju destine sindikata i grupa protiv rata, za odbranu životne sredine, za obrazovanje, zdravstvo i građanska prava.

Među glavnim organizatorima protesta su pokret "Okupirajmo Čikago"

koji protestuje zbog koncentracije bogatstva u malom procentu stanovništva i Koalicija protiv NATO i G8, rata i siromaštva (CANG). Oni najavjljuju da će njihovi protesti biti mirni.

Proteste, takođe, planira hakerska grupa Anonimni i Adbasters, dok će jedna grupa nazvana Klaun Bok (Clown Boq) protestovati u kostimima i imati pite za gađanje, prenosi list Ju-es-ej Tudej (USA Today).

Policija procenjuje da će biti oko 10.000 demonstranata. Pokret "Okupirajmo" se nada da će samo on okupiti oko 50.000 svojih aktivista u Čikagu.
Pogledaj vesti o: NATO skup

Nastavak na Radio Televizija Vojvodine...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Radio Televizija Vojvodine. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Radio Televizija Vojvodine. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.