Čikago: Protesti uoči NATO samita

Izvor: B92, 17.Maj.2012, 18:50   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Čikago: Protesti uoči NATO samita

Čikago -- Uoči samita NATOovog vikenda u Čikagu hiljade demonstranata se spremaju da organizuju proteste, a gradske vlasti se spremaju da protesti ne prerastu u nerede.

Demonstranti su već ove nedelje izašli na ulice zbog nekoliko pitanja, protestujući između ostalog i zbog zatvaranja lokalnih škola i gubitka domova zbog neisplaćivanja hipoteka, i upali su u štab za kampanju predsednika SAD Baraka Obame, piše američka TV mreža MNSBC na svom internet sajtu.

Najveći >> Pročitaj celu vest na sajtu B92 << deo demonstranata traži prestanak slanja novca za rat i usmeravanje tih sredstava za obnovu zajednica pogođenim recesijom.

NATO samit održava se 20. i 21. maja, a skup G8 najbogatijih zemalja, koji je takođe trebalo da bude u Čikagu, biće održan pre toga u Kemp Dejvidu u državi Merilend. Predsednik Obama stiže u Čikago u subotu.

Veći protestni mitinzi planirani su narednih dana, na jednom od njih će se tražiti uvođenje "Robin Hud" poreza na transakcije na Vol stritu, a drugi planiraju antiratni aktivisti.

Gradske vlasti Čikaga odredile su 3.100 policajaca za obezbeđenje dvodnevnog samita NATO-a, sa zadatkom da spreče vrstu nasilja koje je izbilo tokom sastanka Svetske trgovinske organizacije 1999. godine u Sijetlu. Njima će doći u pomoć stotine policajaca iz nekoliko drugih američkik gradova.

Takođe je izdato upozorenje da može doći do velikih poremećaja u prevozu tokom samita. Za vreme samita na snazi će biti zona zabrane leta nad Čikagom.

Grad je ograničio to koliko blizu demonstranti mogu da priđu konferencijskom centru u kome se održava samit. Demonstracije pripremaju desetine sindikata i grupa protiv rata, za odbranu životne sredine, za obrazovanje, zdravstvo i građanska prava.

Među glavnim organizatorima protesta su pokret "Okupirajmo Čikago", koji protestuje zbog koncentracije bogatstva u malom procentu stanovništva i Koalicija protiv NATO-a i G8, rata i siromaštva (CANG). Oni najavjljuju da će njihovi protesti biti mirni.

Proteste takođe planira hakerska grupa Anonimni i Adbasters, dok će jedna grupa nazvana Klaun Bok protestovati u kostimima i imati pite za gađanje, prenosi list Ju-Es-Ej tudej (USA Today).

Policija procenjuje da će biti oko 10.000 demonstranata. Pokret "Okupirajmo..." se nada da će samo oni okupiti oko 50.000 svojih aktivista u Čikagu.
Pogledaj vesti o: NATO skup

Nastavak na B92...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Povezane vesti

Pripremaju se protesti u Čikagu zbog samita NATO

Izvor: NoviMagazin.rs, 17.Maj.2012

Uoči samita NATO ovog vikenda u Čikagu hiljade demonstranata se pripremaju da organizuju proteste, a gradske vlasti se spremaju da obezbede da sve protekne u redu i da spreče da protesti prerastu u nerede.

Nastavak na NoviMagazin.rs...

Čikago se sprema za proteste oko NATO samita

Izvor: Blic, 17.Maj.2012

Uoči samita NATO ovog vikenda u Čikagu hiljade demonstranata se pripremaju da organizuju proteste, a gradske vlasti se spremaju da obezbede da sve protekne u redu i da spreče da protesti prerastu u nerede...Demonstranti su već ove nedelje izašli na ulice oko nekoliko pitanja, protestujući između...

Nastavak na Blic...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta B92. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta B92. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.