Četiri članice NATO-a priznaju Kosovo? Razlog: Ukrajina

Izvor: B92, 12.Feb.2022, 12:25

Četiri članice NATO-a priznaju Kosovo? Razlog: Ukrajina

Ljuljzim Peci smatra da bi moguća invazija Rusije na Ukrajinu mogla da dovede do toga da četiri članice NATO priznaju Kosovo.

Direktor Kosovskog instituta za politička istraživanja i razvoj dodao je da bi to moglo da postane imperativ za održavanje bezbednosti i stabilnosti u južnom krilu Alijanse.

Peci je na Fejsbuku napisao da bi eventualna >> Pročitaj celu vest na sajtu B92 << invazija Rusije na Ukrajinu mogla da ima posledice i u regionu Balkana, jer će to biti ključni momenat da zemlje regiona, posebno Srbija, pokažu svoj kredibilitet prema Zapadu.

"Blizu našeg kontinenta su crni dani, koji bi mogli da rezultiraju hiljadama žrtava u Ukrajini, ali i šire, ukoliko sukob eskalira van granica ove zemlje. To bi moglo da ima posledice i na Balkanu, uključujući i trenutak istine za Srbiju, koja neće imati komfor da bude deklarativno u isto vreme sa Zapadom i Rusijom. Danas će za sve zemlje regiona njihov kredibilitet kao saveznika Zapada i njihova opredeljenja biti ključno pitanje, ne samo u vezi sa sukobom u Ukrajini, već i u odnosu na bezbednost i stabilnost u regionu, u ovim turbulentnim vremenima sa dešavanjima čiji se kraj ne zna", napisao je Peci na svom Fejsbuk profilu.

Cilj Rusije, prema njegovim rečima, nije samo da izvrši invaziju na Ukrajinu, već i da "nasilno promeni sadašnji evropski i svetski poredak", kao i da testira koheziju Zapada i posebno NATO.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, Twitter nalogu i uključite se u našu Viber zajednicu.

Nastavak na B92...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta B92. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta B92. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.