CRNA GORA NA NOGAMA: Opet šalju predstavnika na proslavu Oluje, javnost uznemirena

Izvor: Večernje novosti, 04.Avg.2019, 14:44   (ažurirano 02.Apr.2020.)

CRNA GORA NA NOGAMA: Opet šalju predstavnika na "proslavu Oluje", javnost uznemirena

U skladu sa uobičajenom diplomatskom praksom, a pogotovo između saveznika unutar NATO, diplomata iz ambasade biće i ove godine prisutan na događaju Crna Gora planira da i ove godine pošalje svog predstavnika koji će sa hrvatskim vlastima "proslavljati" vojnu akciju Oluja u kojoj je svoje domove moralo da napusti više od 250.000 Srba.Potvrda da će se to desiti stigla je iz Ministarstva spoljnih poslova Crne Gore, i to kao odgovor na poslaničko pitanje poslaniku >> Pročitaj celu vest na sajtu Večernje novosti << Demokratskog fronta u crnogorskoj skupštini Jovanu Vučuroviću.U skladu sa uobičajenom diplomatskom praksom, a pogotovo između saveznika unutar NATO, diplomata iz ambasade biće i ove godine prisutan na događaju, poruka je crnogorskog MSP-a.Na informaciju o učešću crnogorskog predstavnika na obeležavanju "Oluje" reagovao je poslanik koji se i interesovao za ovu odluku."Prisustvovati skupu na kome se slave etnička čišćenja, ustaški zločini u "Oluji", "Bljesku", Medačkom džepu i drugim je ponižavajuće za Crnu Goru. Tamo peva jedan Tompson i njemu slični, slaveći ideologiju iz Drugog svetskog rata koja je pobila milion Srba, Roma i Jevreja. Slave se i oni koji su pobili naše ljude iz nikšićko-šavničke grupe u splitskoj "Lori" na najmonstruozniji način", rekao je Vučurović.Kako Savo Štrbac iz Dokumenataciono-informativnog centra Veritas navodi, ovo je neprimeren potez zvaničnika Crne Gore."Skandalozan potez u svakom slučaju, a takođe, je ovako nešto neprimereno jer su upravo Srbija i Crna Gora činile istu državu u vreme rata. Hrvatska je tužila SRJ za genocid, a Crna Gora je bila deo te iste države. Čini mi se da je cilj ovakvog poteza jasan, a to je ulagivanje i dodvoravanje Hrvatskoj čiji im je glas potreban za ulazak u Evropsku uniju. Svi znamo da su Crnogorci bili žestoki ratnici u tom ratu naročito u području juga Hrvatske , a sad idu na obležavanje "dana pobede" - rekao je za "Blic" Štrbac.Iako crnogorski zvaničnici svoju odluku pravdaju činjenicom da je Crna Gora samostalna i suverena država, Štrbac smatra da to ipak sa moralne tačke gledišta nije ispravno prema Srbiji."Nesporno je da su oni sada suverena i samostalna država i tako i idu u Hrvatsku. Imaju pravo da rade šta hoće, a i Srbija im nista ne može zabraniti, ali ovo je pitanje više koliko je to moralno i koliko je to bratski prema Srbima sa kojima su bili zajedno u toku rata, a i posle rata", kaže Štrbac.Ovo će biti druga godina zaredom da Crna Gora šalje nekoga da u njeno ime prisustvuje ovom događaju, kome se odaziva retko ko iz regiona, a još manje iz Evrope, napominje "Blic".Crna Gora je prošle godine na obeležavanje godišnjice "Oluje" u Kninu poslala pukovnika Ivana Mašulovića iz Nikšića, koji je tada bio na funkciji vojno diplomatskog predstavnika - izaslanika odbrane u Hrvatskoj.Tada je pojašnjeno da je on u Kninu boravio na poziv domaćina, "u skladu sa uobičajenim diplomatskim protokolom".
Pogledaj vesti o: NATO

Nastavak na Večernje novosti...






Povezane vesti

Milačić: Moja Crna Gora učestvuje u modernim „Olujama“ i slavi beskrajno poniženje, nepravdu i zločin

Izvor: Vostok.rs, 05.Avg.2019, 10:05

Predsednik stranke Prava Crna Gora Marko Milačić kritikovao je odluku vlasti u Podgorici da pošalje crnogorske oficire u Hrvatsku na godipšnjicu „Oluje“. . "Tek ovdje u Krušedolu, na Fruškoj Gori, kod Novog Sada, gdje se obilježava 24 godine od zločinačkog pogroma u Oluji, istinski osjećam...

Nastavak na Vostok.rs...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Večernje novosti. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Večernje novosti. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.