Izvor: B92, 04.Dec.2008, 20:37   (ažurirano 02.Apr.2020.)

CG i BiH na pragu članstva u NATO

Helsinki, Podgorica -- Bosna i Hercegovina i Crna Gora pristupile su danas u Helsinkiju Američko-jadranskoj povelji, što je priprema za prijem u NATO.

Minstri spoljnih poslova dosadašnjih članica Američko-jadranske povelje - Albanije, Makedonije i Hrvatske - ozvaničili su prijem dve nove članice potpisivanjem Dodatka Povelji, posle sastanka održanog tokom zasedanja Ministarskog saveta OEBS-a u Helsinkiju.

Dobrodošlicu novim članicama Američko-jadranske >> Pročitaj celu vest na sajtu B92 << povelje izrazio je šef hrvatske diplomatije Gordan Jandroković, rekavši da njihovim uključenjem jača doprinos stabilnosti i bezbednosti u regionu, saopštilo je Ministarstvo inostranih poslova Hrvatske.

Kako prenosi Hina, Jandroković je ocenio da se potvrdila efikasnost Američko-jadranske povelje za prihvatanje vrednosti i načela Severnoatlantskog saveza na području jugoistočne Evrope.

On je novoprimljenim članicama obećao pomoć Hrvatske prenošenjem iskustva.

Ministar spoljnih poslova Crne Gore Milan Roćen je ocenio da će prijem njegove zemlje "pomoći ubrzanje integracije regiona u NATO i ostvarivanju stabilnosti i bezbednosti na Balkanu".

Roćen je rekao da se nada da će Crna Gora uskori dobiti poziv za Akcioni plan članstva u NATO (MAP).

On je čestitao BiH prijem u Jadransku povelju i ocenio da je značajno da su vrata pristupa otvorena i za Srbiju koja ima status posmatrača.

Pomoćnik državnog sekretara SAD Danijel Frid je kazao da SAD podržavaju Jadransku povelju "kao jedan od raspoloživih instrumenata za pomoć balkanskim zemaljama da se pridruže Evropi u ovoj deceniji".

Frid je ocenio da je Jadranska povelja pomogla Hrvatskoj, Makedoniji i Albaniji da "prodube reforme i učvrste međunarodnu poziciju", preneo je Radio Slobodna Evropa.

Američko-jadransku povelju potpisale su 2003. godine Hrvatska, Makedonija, Albanija i SAD, radi jačanja saradnje i razmene iskustava u reformi odbrane.

Poveljom je ozvaničena podrska SAD državama potpisnicima na njihovom putu u NATO.

Svečanosti prijema novih članica prisustvovali su i predstavnici baltičkih zemalja - Estonije, Letonije i Litvanije, kao i Srbije, s kojima zemlje članice Američko-jadranske povelje saraduju.

"Zahtev za kandidaturu do kraja decembra"

Crna Gora će najkasnije do kraja decembra podneti zahtev za status kandidata za prijem u Evropsku uniju, izjavio je predsednik Skupštine Crne Gore Ranko Krivokapić.

U razgovoru sa ambasadorom Kipra Homerom Mavromatisom, Krivopkapić je, kako je saopštio njegov kabinet, ocenio da se Crna Gora "najbrže kreće" na putu ka EU.

Kiparski ambašador je najavio da će njegova zemlja podržati kandidaturu Crne Gore za prijem u EU.

Nastavak na B92...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta B92. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta B92. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.