CEO SVET KLJUČA Bliski istok u plamenu, Rusija i Belorusija spremne za odgovor NATO-u (FOTO)

Izvor: SrbijaDanas.com, 14.Dec.2023, 08:29

CEO SVET KLJUČA Bliski istok u plamenu, Rusija i Belorusija spremne za odgovor NATO-u (FOTO)

Moskva i Minsk još čvršće sarađuju, zbližavaju se i po svemu sudeći, formiraju zajedničku bezbednosnu strukturu.

Centri za borbenu obuku koje zajednički stvaraju Rusija i Belorusija značajno će ojačati odbrambeni potencijal Savezne države, a takođe će biti važan faktor u suzbijanju NATO agresije i pretnji koje se stvaraju na ruskim i beloruskim >> Pročitaj celu vest na sajtu SrbijaDanas.com << granicama.

Ruski eksperti objašnjavaju da je vojna integracija Rusije i Belorusije logičan sled unutar Savezne države i smatraju da su se ti procesi ubrzali zbog napete bezbednosne situacije u regionu – sukoba u Ukrajini i opasnih i agresivnih namera Zapada usmerenih protiv dve zemlje, a posebno Rusije.

Upravo to podstiče i primorava Moskvu i Minsk da još čvršće sarađuju, da se zbližavaju i formiraju zajedničku bezbednosnu strukturu.

Ruski eksperti napominju da je Vladimir Putin ratifikovao sporazum sa Belorusijom o stvaranju centara za borbenu obuku na bazi skoro svih vrsta rodova vojske obe zemlje, a zadaci centara su zajednička borbena obuka, dežurstvo vojnih kontingenata, izvođenje zadataka borbene obuke, razmena iskustava o upotrebi naoružanja, vojne i specijalne opreme.

- U suštini, situacija se drastično promenila. Svet je u haosu. Bliski istok je u plamenu, a mi imamo vojni sukob sa Ukrajinom. Generalno, u savremenim ratovima, ratovima 21. veka sve zavisi od zajedničkog delovanja svih rodova vojske - artiljerije, raketnih formacija, avijacije, pešadije, izviđačkih i obaveštajnih jedinica. I zato je neophodno usavršiti vojnu saradnju dve vojske - beloruske i ruske, tako da budemo spremni u slučaju da se nešto desi - kaže ruski ekspert Oleg Glazunov.

Glazunov navodi da je Belorusija jedan od najbližih ruskih saveznika. Saradnja između dve vojske je neophodna, kako bi u slučaju rata bolje kordinisale i bile spremne za svaki scenario, dodao je on.

- Važno je da postoji zajednička taktika, da se generali i svi od potporučnika do generala, međusobno poznaju, komuniciraju i veruju jedni drugima. Neophodno je koordinisati trupe i uvežbavati tu koordinaciju - kaže Glazunov.

Ruski eksperti ističu da će jačanje vojne saradnje Rusije i Belorusije biti dublje nego u NATO-u, jer Rusi i Belorusi imaju isti mentalitet, zajedničku istorijsku prošlost, ne postoje protivrečnosti po verskoj, etničkoj ili drugoj osnovi. Podsećaju takođe da su dve vojske već imale zajedničke vojne vežbe u okviru kojih su delovali kao deo istih posada, zajedno su formirali kombinovane čete, vodove, bataljone koji su izvršavali borbene zadatke pod komandom beloruskih ili ruskih oficira.

Uostalom, dve vojske već imaju zajedničku regionalnu grupaciju stvorenu zbog zaoštravanja situacije na zapadnim granicama Savezne države, kao i zajednički sistem operativnog i borbenog planiranja.

Dve zemlje su još 2009. godine potpisale sporazum o zajedničkoj zaštiti granica Savezne države u vazdušnom prostoru i stvaranju jedinstvenog regionalnog sistema protivvazdušne odbrane, a ove godine je Rusija rasporedila svoje taktičko nuklearno oružje na beloruskoj teritoriji, mada kontrolu nad atomskim oružjem ima isključivo Moskva.

Takođe, u Belorusiji su raspoređeni sistemi S-400 i raketni sistem „iskander“, koji može da nosi nuklearne bojeve glave.

Takve mere su element obuzdavanja i upozorenje Zapadu koji vojno podržava Ukrajinu i gomila svoje trupe u blizini granica Savezne države Rusije i Belorusije.

- Danas postoji toliko supermodernog oružja koje vam omogućava da se ne borite danima kao u Drugom svetskom ratu, već da pobedite na bojnom polju za nekoliko minuta. I zato je potrebno da sve to bude kao jedna pesnica, da postoji koordinacija artiljerije, avijacije, pešadije, izviđačkih jedinica i raketne vojske i da deluju kao jedna celina. Zato je potrebno da beloruska i naša vojska zajedno sprovode vežbe, da budu uigrane - da Belorusija i Rusija deluju bukvalno kao jedna pesnica - kaže Glazunov.

Pretnje vojnoj bezbednosti Rusije i Belorusije su se višestruko povećale na zapadnim i severozapadnim strateškim pravcima. Ulazak Finske u NATO, a potencijalno i Švedske je takođe destabilizujući faktor. Dužina kopnene granice između Rusije i članica Severnoatlantske alijanse skoro se udvostručila.

Osim toga, kaže Glazunov, Ukrajina i Poljska prete Belorusiji.

- Mi ćemo Belorusima preneti naše borbeno iskustvo, jer ga oni nemaju. Učešće u savremenim ratovima je drugačije nego pre. Ratovi nisu kao u 20. veku i zato je Belorusima potrebno preneti iskustvo, kako bi - ako se nešto desi - imali što manje gubitaka, pa čak i učili na našim greškama. Dakle, takvi centri su pre svega potrebni beloruskoj armiji - kaže Glazunov.

Predsednik Belorusije Aleksandar Lukašenko je izjavio da u mirnodopsko vreme Oružane snage Belorusije broje 75 hiljada vojnika, ali da bi u slučaju rata, ako zatreba, ta brojka mogla da se poveća na pola miliona. Međutim, Glazunov ocenjuje da u savremenim ratovima skoro ništa ne zavisi od kvantiteta, već od kvaliteta i upotrebe najnovijih tehnologija, koje Rusija ima. U tom kontekstu je saradnja Rusije i Belorusije veoma značajna.

Glazunov smatra da će se ta saradnja odvijati ne samo na nivou centara za obuku, već i u oblasti vojne industrije. Uopšteno govoreći, dodaje ekspert, potrebno je obučiti belorusku vojsku tako da ispunjava savremene zahteve i rukuje najsavremenijim tipovima naoružanja – dronovima, raketama, protivvazdušnim sistemima i slično.

Biću direktan, beloruska vojska treba da razvije novu taktiku, uzimajući u obzir ovo naše borbeno iskustvo u Ukrajini i uzimajući u obzir dronove, rakete i drugo oružje koje danas testiramo u Ukrajini. Ukrajina je i poligon za naš vojno-industrijski kompleks. Tamo se testiraju nove vrste oružja, uključujući i čuveni “Solncepek“, što izaziva paniku u ukrajinskoj vojsci... Drugim rečima, postoje savremeni tipovi naoružanja sa kojima se beloruska vojska nikada nije susretala... - kaže Glazunov.

Ekspert upozorava da će zapadne obaveštajne službe, najverovatnije, pokušati da „ubace“ svoje agente u ove centre za borbenu obuku, kako bi pratili njihov rad. U tom kontekstu je, ističe on, od izuzetne važnosti rad ruske i beloruske kontraobaveštajne i obaveštajne službe.

Glazunov takođe skreće pažnju na to da su ovde istaknuta zajednička dežurstva ruske i beloruske vojske.

Nastavak na SrbijaDanas.com...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta SrbijaDanas.com. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta SrbijaDanas.com. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.