Brnabić sa Stoltenbergom o osiguranju bezbednosti za narod na KiM

Izvor: B92, 21.Nov.2023, 16:44

Brnabić sa Stoltenbergom o osiguranju bezbednosti za narod na KiM

Predsednica Vlade Ana Brnabić razgovarala je sa generalnim sekretarom NATO Jensom Stoltenbergom o saradnji sa NATO.

Razgovarali su i o osiguranju bezbednosti i sigurnosti za srpski narod na Kosovu i Metohiji, kao i o nastavku realizacije zajedničkih projekata.

Tom prilikom ona je istakla da ceni stav NATO-a kada je reč o vojnoj neutralnosti Srbije, kao i da Srbija i NATO imaju interes i treba da nastave >> Pročitaj celu vest na sajtu B92 << sa pozitivnom agendom i dalje unapređuju partnersku saradnju u zajedničkom interesu, navodi se u saopštenju Vlade.

"Podržavamo angažovanje Međunarodnih bezbednosnih snaga (KFOR) u Pokrajini u sprovođenju mandata na osnovu Rezolucije SB UN 1244 i osiguranju bezbednosti i sigurnosti za srpski narod na Kosovu i Metohiji", rekla je ona.

Kada je reč o saradnji u oblastima koji izlaze iz okvira čisto vojne sfere, premijerka je istakla posebno zadovoljstvo realizovanim aktivnostima u programima partnerske saradnje sa NATO-om, kao što su projekti naučno tehnološke saradnje kroz NATO program "Nauka za mir i bezbednost".

"Ovi zajednički programi, koji uključuju istraživače akademike i stručnjake, pokrivaju oblasti poput naprednih tehnologija, borbe protiv terorizma, energetske bezbednosti, korišćenja vodonične eneregije, a u narednom periodu bi mogli da obuhvate i zajedničke projekte u oblastima veštačke inteligencije i biotehnologija", istakla je premijerka.

Ona je apostrofirala da je Srbiji očuvanje stabilnosti u regionu i orijentacija svih zemalja regiona ka što intenzivnijoj saradnji u svim oblastima od ključnog interesa.

Stoltenberg je istakao da veoma poštuje Srbiju i da NATO može da sarađuje sa našim predstavnicima poštujući neutralnost naše države. Generalni sekretar NATO-a je podvukao značaj partnerske saradnje sa Srbijom koja se od 2006. godine odvija se kroz program Partnerstvo za mir.

Sastanku su prisustvovali ministri spoljnih poslova i odbrane Ivica Dačić i Miloš Vučević i načelnik Generalštaba Vojske Srbije Milan Mojsilović.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, Twitter nalogu i uključite se u našu Viber zajednicu.

Nastavak na B92...






Povezane vesti

Brnabić i Stoltenberg: Srbija i NATO da nastave sa realizacijom zajedničkih projekata

Izvor: Radio 021, 21.Nov.2023

Premijerka Ana Brnabić razgovarala je sa generalnim sekretarom NATO Jensom Stoltenbergom o saradnji sa Alijansom, osiguranju bezbednosti za Srbe na Kosovu i nastavku realizacije zajedničkih projekata.

Nastavak na Radio 021...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta B92. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta B92. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.