Bivši pukovnik Vojno obaveštajne agencije: Nije dobro za Srbiju

Izvor: B92, 24.Maj.2023, 17:46

Bivši pukovnik Vojno obaveštajne agencije: Nije dobro za Srbiju

Političke poruke vojne vežbe "Difender Juroup 2023", koje održavaju tzv. Kosovske bezbedonosne snage sa zemljama NATO-a, za Srbiju su pesimistične.

Ovo je ocenio danas bivši pukovnik Vojno obaveštajne agencije Tomislav Đurin.

"Poruke su veoma pesimistične za nas, otprilike zvuče kao, ili se pridruži, ili te smatramo neprijateljem, pa ćemo to rešiti na drugi način, a posebno je poslata jedna negativna >> Pročitaj celu vest na sajtu B92 << poruka za nas, da je tzv. Kosovo uključeno u tu vežbu sa svojim Kosovskim zaštitnim korusom", izjavio je Đurin za Tanjug.

On je objasnio da Priština još uvek zvanično nema oružje, ali ima Ministarstvo odbrane i komandni kadar. Prema njegovim rečima, u sukobima malih zemalja kao pobednik izlazi onaj ko ima jačeg saveznika.

"U današnjih sukobima malih zemalja, kao pobednik izlazi onaj koji ima jačeg saveznika sa one strane koji ga snabdeva, politički podržava, medijski podržava, diplomatski podržava u UN, naoružava u krajnjoj liniji", ocenio je Đuričin.

Prema njegovim rečima, Srbiju okružuju zemlje NATO-a i trenutno se radi na harmonizaciji njihovog dejstva prema Srbiji. Đuričin je dodao da većina vojnih vežbi preraste u agresiju ili oružani sukob.

"Rusi su izvodili vojnu vežbu sa Belorusima i odjedanput eno ih u Ukrajini. Isto tako je počeo i Prvi svetski rat i Drugi svetski rat", ocenio je Đuričin.

Sagovornik Tanjuga je objasnio da se vojne vežbe planiraju, najavljuju i da zavise od međunarodnih propisa, od veličine, od broja vojnika, sredstava...

"Vojne vežbe mogu biti različite. Mogu biti komandno štabne, bez ikakvih učešća jedinica, mogu biti smanjenog sastava, mogu biti sa bojevim gađanjem, bez bojevih gađanja, kombinacije razne sa marševima", istakao je Đurin.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, Twitter nalogu i uključite se u našu Viber zajednicu.

Nastavak na B92...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta B92. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta B92. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.