BiH ulazi u NATO? Zapad ima plan

Izvor: B92, 16.Maj.2022, 13:28

BiH ulazi u NATO? Zapad ima plan

Pravni ekspert Vitomir Popović ističe da narodi u BiH ne treba da prihvate da im zapadni moćnici nameću svoja rešenja, već da sami kroje svoju sudbinu.

Popović smatra mogućim da će pojedine zapadne sile, uz pomoć OHR-a i asistenciju Centralne izborne komisije /CIK/ BiH, zabraniti učešće pojedinim domaćim političarima na oktobarskim opštim izborima, ali i ističe da narodi u BiH ne treba da prihvate da >> Pročitaj celu vest na sajtu B92 << im zapad nameće rešenja.

"Kada su u pitanju interesi pojedinih zapadnih sila, a pre svega Velike Britanije, Nemačke i SAD, onda je sve moguće, pa i da ove zemlje uz pomoć OHR-a i asistenciju CIK-a zabrane učešće pojedinim domaćim političarima na narednim opštim izborima u oktobru, a zbog navodnog kršenja Dejtonskog sporazuma, odnosno Ustava BiH", rekao je Popović za "Glas Srpske“.

"Ako do toga ipak dođe, to će dovesti do velikih političkih i bezbednosnih turbulencija u BiH. Ove zemlje žele da po svaku cenu, a dok traje ukrajinska kriza, BiH uvuku u NATO. A ako to nije moguće, onda će zemlju destabilizovati. To je jedan opasan scenario. Dok traje ovaj rat između Istoka i Zapada, Vašington, Berlin i London neće birati sredstva da se obračunaju sa onima koji se protive njihovim planovima", rekao je Popović.

Komentarišući nedavnu izjavu predsednika CIK-a Suada Arnautovića da će CIK odbiti overu učešća predsednika SNSD-a Milorada Dodika i lidera HDZ-a BiH Dragana Čovića na narednim izborima ako OHR kaže da oni krše Dejton i Ustav BiH, Popović je rekao da su to "rešenja“ koja upravo proizlaze iz tih zapadnih kuhinja, a kako bi eliminisali one domaće političare koji nisu baš kooperativni i na fonu zapadne i antiruske politike.

"Arnautoviću je sve ovo napisano, dato u ruke i rečeno da pročita. I to je deo tog plana, koji je vrlo verovatan da bude i ostvaren. Stalno se govori o korupciji, pa gde je ona? Gde su sudski procesi? Ili, stalno se upozorava i da neko iz Srpske ruši Dejton tako što traži da se poštuje Ustav BiH. Smešno", rekao je Popović, koji je i profesor Pravnog fakulteta u Banjaluci.

On je ukazao da su Arnautović i CIK pod direktnom kontrolom bošnjačke političke elite, za šta je rekao da to nije nikakva tajna, o čemu svedoče i mnogi prethodni potezi i istupi prvog čoveka CIK-a, kada se direktno stavio iznad Parlamentarne skupštine BiH i u ulogu zakonodavca.

"Treba tražiti najbolja rešenja koja će zadovoljiti sve u BiH. Konstitutivne narode, entitete, kantone. Umesto toga, stranci prizivaju zlo. Sve ovo me nekako podseća na tridesete godine prošlog veka i rađanje nacizma, odnosno da se pokušava završiti ono što Hitler nije uspio. Mi to ne smemo dozvoliti. Ali, ne treba žuriti ni sa nekim ishitrenim i iznuđenim rešenjima, jer bi neki to jedva dočekali", rekao je Popović.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, Twitter nalogu i uključite se u našu Viber zajednicu.
Pogledaj vesti o: NATO

Nastavak na B92...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta B92. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta B92. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.