Izvor: Blic, 13.Mar.2008, 22:37   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Bez napretka oko imena Makedonije

Makedonski i grčki lideri nisu danas ostvarili napredak u sporu oko imena bivše jugoslovenske republike, što preti da osujeti njeno nastojanje da sledećeg meseca postane članica NATO na samitu Alijanse u Bukureštu.

Makedonski premijer Nikola Gruevski sastao se sa grčkim ministrom spoljnih poslova Dorom Bakojani na marginama samita Evropske unije posle više nedelja posredovanja Ujedinjenih nacija u pokušaju da bude >> Pročitaj celu vest na sajtu Blic << rešen spor dug 16 godina.

"Nemamo ništa konkretno", rekla je ministarka Bakojani na pitanje Rojtersa da li je ostvaren neki napredak.

Premijer Gruevski je posle susreta sa Bakojani u jednom briselskom hotelu naveo da "nema fleksibilnosti sa grčke strane".

Grčka je zapretila da će uložiti veto na ulazak Makedonije u NATO ukoliko ona ne promeni ime, koje se poklapa sa imenom severne grčke provincije. Upitana da li je posle razgovora sa Gruevskim grčki veto izvesniji, Bakojani je odgovorila da je stav zvanične Atine poznat.

"On je veoma jasno izražen", kazala je ministarka, a potom dodala da "još ima vremena".

Izaslanik UN Metju Nimec je u "letećoj" diplomatiji između Skoplja i Atine pokušao da isposluje nagodbu i, kako kažu diplomatski izvori, predložio pet mogućih varijanti imena Makedonije.

Kako navodi britanska novnska agencija, pregovore može da iskomlikuje i kriza makedonske vladajuće koalicije, koja je na ivici raspada pošto je njena članica, Demokratska partija Albanaca, najavila da se povlači zbog neispunjenih obećanja vezanih za manjinska prava.

"Imamo ozbiljnu političku krizu, a ona se dešava u najnezgodnijem i najtežem trenutku za našu zemlju", priznao je u Skoplju predsednik Makedonije Branko Crvenkovski, koji je ponovio da zemlja treba da se usredsredi na cilj ulaska u NATO.

Nastavak na Blic...






Povezane vesti

Podrška Makedoniji za NATO

Izvor: B92, 14.Mar.2008, 16:37

Skoplje -- Najviši zvaničnici četiri članice NATO-a uputili su pisma podrške predsedniku Makedonije Branku Crvenkovskom... Pisma visokih zvaničnika Italije, Rumunije, Holandije i Velike Britanije usledila su kao odgovor na dopis kojim je Crvenkovski prošlog meseca od svih zemalja članica Alijanse...

Nastavak na B92...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Blic. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Blic. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.