Bez dogovora Rusije i NATO

Izvor: RTS, 08.Dec.2011, 16:25   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Bez dogovora Rusije i NATO

Severno-atlantska alijansa i Rusija nisu postigle dogovor o raketnom štitu NATO-a u Evropi. Ozbiljno shvatamo zabrinutost Rusije, izjavio generalni sekretar NATO Anders Fog Rasmusen. NATO ne želi kompromis, smatra šef ruske diplomatije Sergej Lavrov.

Rusija i NATO nisu uspeli u Briselu da se dogovore u vezi sa planiranim raketnim štitom Alijanse u Evropi, a >> Pročitaj celu vest na sajtu RTS << Moskva upozorava da je ostalo sve manje vremena za dogovor.

Ukoliko se NATO ogluši o zahteve u vezi sa raketnim štitom, Moskva bi mogla da bude "malo manje od pomoći" u misiji u Avganistanu, izjavio je izaslanik Rusije pri Alijansi Dmitrij Rogozin.

Rusija dozvoljava NATO-u da doprema zalihe svojim trupama preko njene teritorije, što je od velikog značaja, naročito od kako je Pakistan zatvorio svoju granicu za tu svrhu.

U odgovoru na to, Anders fog Rasmusen kaže da je bezbednost u Avganistanu u zajedničkom interesu obe strane.

Generalni sekretar NATO Anders Fog Rasmusen izjavio je da šefovi diplomatija 28 zemalja članica alijanse nisu uspeli da postignu dogovor sa svojim ruskim kolegom Sergejom Lavrovim, ali da su se složili da nastave sa pregovorima.

Rasmusen je naveo da su "razlike ostale", odbacivši tvrdnje Rusije da Alijansa ne uzima u obzir zabrinutost Moskve da bi raketni odbrambeni sistem NATO mogao da bude upotrebljen protiv te zemlje.

"U vezi sa raketnom odbranom se nismo još dogovorili. Slušamo i slušali smo i danas i uzimamo zabrinutost Rusije ozbiljno", rekao je Rasmusen posle sastanka sa ministrom spoljnih poslova Rusije Sergejem Lavrovim.

Rasmusen je preneo da je sastanku usaglašeno da je važno da se nastavi sa pregovorima na postizanju dogovora o sporazumu.

Generalni sekretar Alijanse je dodao da je NATO ponovio svoj poziv za saradnju sa Rusijom oko odbrambenih sistema i da se nada da će nekakav početni dogovor biti postignut do narednog samita NATO-a u maju sledeće godine u Čikagu.

Vreme za dogovor ističe

Sergej Lavrov, sa druge strane, smatra da NATO nema želju da napravi kompromis.

"Imamo još vremena za dogovor, ali vreme ističe", poručio je ruski ministar. Lavrov je na sastanku ponovio zahtev svoje zemlje da NATO treba da obezbedi pravno obavezujući dokument da odbrambeni sistem nije protiv nje usmeren.

"Nama su potrebne jasne garancije da raketni štit neće biti usmeren protiv naših strateških sposobnosti", rekao je šef ruske diplomatije. SAD su voljne da prihvate neobavezujući pisani sporazum, ali ne i ugovor.

Kao odgovor na planove NATO-a o raketnom štitu, Rusija je nedavno u Kaljingradu, na granici sa Poljskom i Litvanijom, članicama NATO, aktivirala radarski sistem za upozoravanje na približavanje raketa.

Dve strane u Briselu danas nisu imale isti stav i u pogledu korišćenja intervencije NATO-a u Libiji kao modela koji bi se primenjivao i u budućnosti u sličnim slučajevima, prenele su agencije.

Pojedini analitičari smatraju da Rusija preuveličava značaj pretnje od raketnog štita Sjedinjenih Država i koristi taj problem kao adut u odnosima sa Zapadom. Smatra se i da je "antizapadna" retorika ruskih političara usmerena, pre svega, na "domaću upotrebu" za vreme izbora.

Nastavak na RTS...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Povezane vesti

Rusija i NATO bez dogovora o raketnom štitu

Izvor: NoviMagazin.rs, 08.Dec.2011

Rusija i NATO su na današnjem sastanku u Briselu ostali suprotstavljeni u vezi sa planom Alijanse da razmesti protivraketni štit u Evropi. Na samitu je ruska strana upozorila da ističe vreme za sporazum.

Nastavak na NoviMagazin.rs...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta RTS. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta RTS. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.