BIVŠI SAVEZNICI SE TRESU OD STRAHA: Ako Tramp izađe iz NATO-a bio bi KRAJ SVETA

Izvor: SrbijaDanas.com, 18.Feb.2024, 11:11

BIVŠI SAVEZNICI SE TRESU OD STRAHA: Ako Tramp izađe iz NATO-a bio bi KRAJ SVETA

Došlo bi do ustavne krize.

Broj bivših saveznika Donalda Trampa upozorio je da će, ako osvoji drugi mandat, tražiti formalno povlačenje SAD iz NATO saveza. To bi mogao biti kraj sveta kakvog poznajemo.

U Povratku velikih sila, knjizi koja će biti objavljena 12. marta, bivši visoki američki zvaničnik, koji je bio na visokom nivou u administraciji Trampa i Bajdena, rekao je novinaru CNN-a da ako Tramp pobedi predsednika Džoa Bajdena u SAD na izborima, SAD >> Pročitaj celu vest na sajtu SrbijaDanas.com << će u novembru "izaći iz NATO-a".

Trampovo odbacivanje američkih bezbednosnih obaveza proteže se i na međusobne sporazume o odbrani sa Južnom Korejom i Japanom, rekao je za Si-En-En penzionisani general Džon Keli, koji je godinama bio šef Trampovog kabineta u Beloj kući.

Da li je zaista moguće da Tramp, ako bude ponovo izabran za predsednika u novembru, pokrene mehanizme koji bi doveli do povlačenja Amerike iz NATO-a?

En Eplbaum, istoričarka i autorka nekoliko knjiga o Rusiji i istočnoj Evropi, istakla je za Atlantik da bi to institucionalno, a možda čak i politički, bilo teško izvodljivo.

Eplbaum se zapitala zašto bi se neko plašio NATO-a ako predsednik Amerike kaže da neće pomoći saveznicima i naveo da najvažniji izvor uticaja NATO-a nije pravni ili institucionalni, već psihološki, da se radi o očekivanju kolektivne odbrane da postoji u umu svakog ko bi pretio članu alijanse.

- Ako Sovjetski Savez nikada nije napao Zapadnu Nemačku između 1949. i 1989. godine, to nije bilo zato što se plašio nemačkog odgovora. Ako Rusija nije napala Poljsku, baltičke zemlje ili Rumuniju u proteklih 18 meseci, to nije bilo zato što je Rusija bila plaše se Poljske, baltičkih država ili Rumunije. Sovjetski Savez se uzdržao, a Rusija to čini i sada, zbog njihovog čvrstog uverenja u američku posvećenost odbrani tih zemalja - napisala je ona.

Autor Atlantika je naveo da Putina ništa neće sprečiti da do kraja osvoji Ukrajinu, a Tajvan, Južna Koreja, Japan, pa i Izrael bi shvatili da više ne mogu da računaju na automatsku američku podršku.

Izvor: Srbija Danas/Kurir

Nastavak na SrbijaDanas.com...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta SrbijaDanas.com. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta SrbijaDanas.com. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.