BIH POSTALA KOLONIJA ZAPADA Zaharova zagrmela: NATO nastavlja EKSPERIMENTE NAD NARODIMA, oduzimaju suverenitet

Izvor: SrbijaDanas.com, 14.Feb.2024, 20:21

"BIH POSTALA KOLONIJA ZAPADA" Zaharova zagrmela: NATO nastavlja EKSPERIMENTE NAD NARODIMA, oduzimaju suverenitet

Preko diplomatskih misija im kontrolišu politički život

Portparolka ruskog Ministarstva spoljnih poslova Marija Zaharova je izjavila da je BiH postala kolonija kolektivnog Zapada, koji nastavlja svoje eksperimente nad narodima ove države i nakon NATO agresije 1995. godine.

Istakla je da Zapad preko svojih diplomatskih misija kontroliše politički život u BiH, kojoj su "faktički oduzeli suverenitet", pa ulazak u EU i NATO predstavljaju >> Pročitaj celu vest na sajtu SrbijaDanas.com << kao jedinu opciju za ovu zemlju.

Portparolka Ministarstva spoljnih poslova Rusije ističe da Rusiju zabrinjavaju protivpravne akcije Zapada, koji, u svom dobro poznatom duhu, pokušava da zameni postulate Dejtonskog sporazuma "sopstvenim egoističnim postulatima". 

- Želeli bismo da skrenemo pažnju na situaciju u Bosni i Hercegovini. Ovoj suverenoj državi otvoreno diktiraju da treba da se pridržava kursa EU i NATO-a i odbija veze sa trećim stranama. Pod parolom 'manje Dejtona-više Brisela' i grubo kršeći ustavne postulate Bosne i Hercegovine, kojima se garantuju ravnopravnost tri državotvorna naroda i dva entiteta zemlje, direktnim pritiskom spolja usađuje se zapadni neoliberalni pseudograđanski društveni model, koji ne uzima u obzir istorijske, političke, kulturno-religiozne i administrativne karakteristike razvoja te države - objasnila je Zaharova.

- Cilj takve kolonijalne politike je apsolutno jasan, Zapad želi da uvrsti BiH u zonu svog isključivog uticaja, zaključuje portparolka MSP-a Rusije. Sve što zapadnjake zanima u Bosni i Hercegovini su poslušnost i inertnost rukovodstva, slepo izvršavanje direktiva iz Vašingtona i Brisela i ritmično snabdevanje Evropske unije prirodnim i ljudskim resursima. Upravo zbog toga Zapad se fokusira na razvoj takozvanih institucija civilnog društva u BiH, aktivno propagira LGBT agendu, olakšava ulazak kvalifikovanog kadra (BiH) u EU, i na taj način namerno slabi ekonomiju ove zemlje - dodala je danas Zaharova.

Rusko Ministarstvo spoljnih poslova poziva međunarodnu zajednicu i političke snage u BiH da poštuju postulate Saveta bezbednosti UN. Moskva ističe da će Rusija nastaviti da podržava Dejtonski sporazum, kao i njegove postulate koji se odnose na princip jednakosti tri naroda i dva entiteta.

- Samo na toj osnovi možemo računati da će doći do jačanja mira i stabilnosti u toj zemlji, ali i na Balkanu u celini - upozorava Ministarstvo spoljnih poslova Rusije.

Srbija Danas/RT
Pogledaj vesti o: NATO

Nastavak na SrbijaDanas.com...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta SrbijaDanas.com. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta SrbijaDanas.com. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.