BEOGRADE, DANAS PEVAMO ZA TEBE: Dok su padale NATO bombe, čuveni Teodorakis je Srbiji poslao NAJLEPŠE REČI OHRABRENJA

Izvor: SrbijaDanas.com, 25.Mar.2020, 23:15   (ažurirano 02.Apr.2020.)

"BEOGRADE, DANAS PEVAMO ZA TEBE": Dok su padale NATO bombe, čuveni Teodorakis je Srbiji poslao NAJLEPŠE REČI OHRABRENJA

Pre 21 godine počelo je bombardovanje naše zemlje od strane NATO agresora.

Dok je 14 najvećih zemalja sveta bacalo bombe po nama, mnogi su zatvarali oči pred tim zločinom.

Mnogi, ali ne i Grci. Svi znamo za Marinosa Ricudisa, oficira grčke mornarice koji je odbio da isplovi na borbeni zadatak protiv svoje braće, ali se mnogi ne sećaju govora velikog grčkog kompozitora Mikisa Teodorakisa >> Pročitaj celu vest na sajtu SrbijaDanas.com << održanog 26. aprila.

Na prepunoj atinskoj Sintagmi okupio se narod da pruži podršku Srbima koji su rekli ne svetskim moćnicima i rešili da se brane, a Teodorakis je počeo svoj govor rekavši da je u Vašingtonu potpisana smrtna presuda međunarodnog prava.

- Juče je u Vašingtonu potpisan zakon džungle i pravo jačeg. Sjedinjene Države sada zajedno sa evropskim zemljama mogu da sude, presuđuju i kažnjavaju sve one koji misle. Svi oni koji misle ne uklapaju se u njihove planove. Nije preterano reći da ulazimo u toplu novu srednjovekovnu odeću i obuću, pamučne šalove i rukavice. Novo ledeno doba dolazi - rekao je Teodorakis, i nastavio nesmanjenim žarom:

- Kada je bombardovanje počelo izjavio sam da su međunarodni zločini i ubistva koje pominju zapravo izgovori, da oni ne haju za razgovore i sporazumno pronalaženje rešenja, već da im je glavni cilj da pretvore Jugoslaviju u sprženu zemlju što će i učiniti ukoliko ne naiđu na otpor. Žele da pretvore Srbiju u pustoš, pustinju pepela i krvi, da bi je mogli pokazati narednim žrtvama i reći "pogledajte šta će vam se desiti ako se ne pokorite". Mi Grci moramo biti ponosni jer smo jedini koji ujedinjeni i posvećeni kažemo NE varvarizmu - gromoglasno je poručio Teodorakis, pa nastavio:

- Mi stojimo pored žrtava, naše srpske braće, i želimo da naša pesma nadjača zvuk sirena koje plaču i fijuk raketa. Beograde, danas pevamo za tebe.

Svaku njegovu reč je pratio gromoglasan aplauz sa atinske Sintagme, a ovaj snimak i posle više od 20 godina izaziva jezu i pokazuje kako pravo bratstvo izgleda. Možda nisu mogli da nam pošalju oružje, ali su barem pevali za nas.
Pogledaj vesti o: NATO

Nastavak na SrbijaDanas.com...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta SrbijaDanas.com. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta SrbijaDanas.com. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.