BAPSKE PRIČE Poljska optužila Belorusiju da je narušila njen vazdušni prostor, Lukašenko brutalno odgovorio (VIDEO)

Izvor: SrbijaDanas.com, 02.Avg.2023, 07:29

"BAPSKE PRIČE" Poljska optužila Belorusiju da je narušila njen vazdušni prostor, Lukašenko brutalno odgovorio (VIDEO)

Pljušte optužbe dve strane.

Poljska je poslala dodatne snage na svoju istočnu granicu nakon što je optužila Belorusiju, najbližeg saveznika Rusije, da je vojnim helikopterima narušila njen vazdušni prostor. Beloruska vojska negirala je bilo kakvo kršenje i optužila Poljsku, članicu NATO-a i jednu od najvatrenijih podupiratelja Ukrajine u >> Pročitaj celu vest na sajtu SrbijaDanas.com << njenom sukobu s Rusijom, da je izmislila optužbu kako bi opravdala gomilanje svojih vojnika.

Beloruski lider Aleksandar Lukašenko ranije je ismejavao Poljsku zbog prisutnosti Vagnerovih plaćenika u blizini njihove zajedničke granice. Poljsko ministarstvo odbrane saopštilo je da šalje "dodatne snage i resurse, uključujući borbene helikoptere".

Navode da su obavestili NATO o povredi granice i da je beloruski diplomata pozvan kako bi objasnio incident. Poljska vojska isprva je negirala da je došlo do kršenja granice. Međutim, posle dodatnih konsultacija potvrdili su da se upad dogodio "na vrlo niskoj visini, teškoj za presretanje radarom". 

Belorusko ministarstvo odbrane je u objavi na Telegramu navelo da se Varšava predomislila o incidentu "nakon savetovanja sa svojim prekomorskim gospodarima".

- Ova izjava nije potkrepljena podacima iz Poljske. Belorusko ministarstvo odbrane gleda na to u maniru "bapske priče" i napominje da helikopteri Mi-8 i Mi-24 nisu kršili granicu - poručili su.

❗️Two Belarusian helicopters (Mi-8 and Mi-24) violated Poland's airspace this morning, according to the Polish Ministry of Defense.

The Ministry of Defense of Poland stated that Belarus is conducting exercises near the border, during which two helicopters mistakenly flew 3 km… pic.twitter.com/6gtGzHL17R

— Nothing to see (@Wagnersfamily) August 1, 2023

Ljudi koji žive oko sela Białowieża na istoku Poljske, blizu granice s Belorusijom, na društvenim mrežama su progovorili o incidentu pre nego što je poljsko ministarstvo odbrane izdalo svoje saopštenje. Inače, Belorusija je dopustila ruskom predsedniku Vladimiru Putinu da koristi njenu teritoriju za početak rata sa Ukrajinom, ali Lukašenko nije angažovao vlastite snage u ratu.

Belorusija ima dugu istoriju neprijateljstva s Poljskom, kao i Rusija. Putin je prošle nedelje optužio Poljsku da gaji teritorijalne ambicije prema Belorusiji i najavio da će svaki napad na svog suseda smatrati napadom na samu sebe.

Ranije juče, Lukašenko je Poljskoj podrugljivo kazao da mu treba zahvaliti što drži pod kontrolom Vagnerove plaćenike koji su sada stacionirani u Belorusiji nakon neuspele pobune protiv Kremlja prošlog meseca.

Nastavak na SrbijaDanas.com...






Povezane vesti

Beloruski helikopteri u Poljskoj: Hitna reakcija, vojska na nogama

Izvor: B92, 02.Avg.2023

Poljska je poslala dodatne snage na svoju istočnu granicu...Dodatne snage je poslala nakon što je optužila Belorusiju, najbližeg saveznika Rusije, da je narušila njen vazdušni prostor vojnim helikopterima...Beloruska vojska je negirala bilo kakvo kršenje i optužila Poljsku, članicu NATO-a da...

Nastavak na B92...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta SrbijaDanas.com. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta SrbijaDanas.com. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.