Aparturaj: Misija Kfora ostaje kakve jeste - da osigura bezbedno okruženje

Izvor: NoviMagazin.rs, 19.Nov.2019, 17:17   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Aparturaj: Misija Kfora ostaje kakve jeste - da osigura bezbedno okruženje

Zamenik pomoćnika generalnog sekretara NATO za politička pitanja i bezbednosnu politiku Džejms Apaturaj (James Appathurai) izjavio je da će misija Kfora na Kosovu ostati onakva kakva je sada i da to nikada nije dovedeno u pitanje od strane zvanične Prištine.

"Svi mogu biti uvereni da će vojna operacija ostati i nastaviti da obavlja svoj posao koji podrazumeva da osigura bezbedno okruženje. Kada je u pitanju kakvu >> Pročitaj celu vest na sajtu NoviMagazin.rs << će reformsku podršku NATO pružiti Kosovske bezbednosne snage (KBS) ili potencijalnoj budućoj kosovskoj vojsci, mi interno razmatramo šta će to podrazumevati", kazao je on za Radio Slobodna Evropa.

Apaturaj je rekao da se radi o praktičnoj, ali i političkoj raspravi zbog implikacija na Kosovu i odnosima Kosova sa susedima.

"Međutim, nije tajna da u Alijansi imamo i problem država koje priznaju i ne priznaju Kosovo. Za njih je ovo komplikovano pitanje. Moramo o tome raspravljati malo više i skoro sam siguran da će biti nekih posledica, ali nismo još stigli do toga", kazao je on.

On je kazao da kako on gleda na stvari stvarne posledice će se ticati podrške KBS ili vojsci Kosova.

"Naravno, postoje i veća politička pitanja koja se tiču, na primer, naše podrške dijalogu između Prištine i Beograda. Ali NATO je posvećen u obezbeđivanju bezbednog okruženja na Kosovu, ali i doprinosu boljim odnosima između Kosova i njegovih suseda. Mi takođe imamo izuzetne odnose sa Srbijom", kazao je visoki zvaničnik NATO-a.

On je kazao da Alijansa poštuje stav Srbije o vojnoj neutralnosti i da nije u potrazi za novim članicama.

"Naš pristup jeste da ostavimo otvorena vrata zemljama koje ispune standarde i žele da se priključe. Srbija je 100 odsto jasno dala do znanja da je ne zanima članstvo, niti sada, niti u bliskoj budućnosti. Mi to poštujemo. Mi poštujemo njihovu neutralnost", rekao je Apaturaj.

Dodao je da NATO ima izuzetne odnose sa Austrijom, Švedskom, Švajcarskom, Finskom i Irskom, "jer politička neutralnost ili vojno nesvrstavanje ne predstavlja nikakav problem za njih da imaju dobre praktične i političke odnose sa zemljama koje imaju takav pristup"

Italijanski general Mikele Risi novi komandant Kfora

Novi komandant Kfora od danas je italijanski general Mikele Risi koji je na toj funkciji zamenio takođe italijanskog generala Lorenca D'Adaria.Odlazeći komandant Kfora je rekao da savezničke države NATO doprinose sigurnosti na Kosovu i šire.

"Želeo bih da zahvalim savezničkim i partnerskim državama koje doprinose sigurnosti celokupnog stanovništva Kosova, za koje ja čvrsto verujem da je ključni pokretač stabilnosti Kosova i cijelog regiona", rekao je D'Adario.

Obraćajući se prisutnima predsednik Kosova Hašim Tači je rekao da je saradnja Kfora i institucija Kosova dovela do stvaranja vojske Kosova.

"Srećan sam što vidim da je naša saradnja rodila Vojsku Kosova, Kosovske bezbednosne snage kao profesionalnu, multietničku snagu koja služi svakom građaninu Kosova. Razvoj vojske Kosova, BSK znači da će se u bliskoj budućnosti ostvariti naša opravdana težnja, ne samo da NATO bude na Kosovu, već da Kosovo bude u NATO", rekao je kosovski predsednik.

Nakon ceremonije na konferenciji za štampu, komandant Zajedničke komande savezničkih snaga u Napulju Džejms Fogo pozvao je političke stranke, posebno one koje su pobedile na izborima, da bez odlaganja formiraju novu vladu Kosova.

Dvadeset godina nakon ulaska međunarodnih mirovnih snaga na Kosovo, 12 juna 1999 godine Kfor broji od šest do sedam hiljada vojnika, stacioniranih u različitim delovima Kosova.
Pogledaj vesti o: Autonomna pokrajina Kosovo i Metohija

Nastavak na NoviMagazin.rs...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta NoviMagazin.rs. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta NoviMagazin.rs. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.