Amnesti internešenel: NATO-u nema ko da sudi

Izvor: Radio Televizija Vojvodine, 04.Maj.2009, 10:37   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Amnesti internešenel: NATO-u nema ko da sudi

BEOGRAD - Predstavnica Amnesti internešenel (AI) Šan Džouns izjavila je da ta organizacija za zaštitu ljudskih prava traži mehanizme kako bi se NATO-u sudilo za zlodela, između ostalog u Srbiji i Avganistanu.

Ona je za sutrašnje "Politiku" rekla je da AI "pronalazi neke mehanizme kako bi NATO odgovarao za zlodela, jer nijedno svetsko telo trenutno nema jurisdikciju nad najmoćnijim vojnim savezom >> Pročitaj celu vest na sajtu Radio Televizija Vojvodine << na planeti".

"Nastavićemo da vršimo pritisak na NATO, jer smo tokom prethodnih deset godina došlo do ubedljivih dokaza da je tokom 1999. godine (bobmardovanja SRJ) došlo do kršenja ljudskih prava", rekla je Džounsova.

Bombardovanje RTS-a - ratni zločin

AI je u svom izveštaju iz 2002. godine bombardovanje Radio-televizije Srbije (RTS), u kome je poginulo 16 radnika RTS-a, okarakterisao kao ratni zločin i ozbiljno kršenje međunarodnog humanitarnog prava.

"NATO je za sada imun na krivično gonjenje, bilo za ubijanje civila u Srbiji, bilo za ubijanje civila koje se, kako verujemo, i dalje odvija u Avganistanu", rekla je Šan Džouns.

Prema njenim rečima, razlog, kako je rečeno organizaciji, treba tražiti u "komplikovanoj činjenici da je Alijansa istovremeno i organizacija zasebnih država, ali i zaseban entitet".

Naddržavni subjekat

Evropski direktor Međunarodne federacije novinara (MFJ) Mark Gruber izjavio je za "Politiku" da je činjenica da NATO ni posle deset godina nije podlegao krivičnoj odgovornosti za ono što je počinio u Srbiji, "veliki pravni problem koji nije nimalo lako rešiti".

"Nijedan sud ne može da počne suđenje NATO-u, za to nema osnova u međunarodnom pravu, jer je Severnoatlantska alijansa naddržavni subjekat, međunarodna koalicija država", rekao je Gruber.



"Oštro osuđujemo ovaj zločin. Najmanje što bi NATO trebalo da učini jeste da uputi reči izvinjenja. Već deset godina protestujemo protiv činjenice da je NATO gađao jednu televizijsku stanicu, znajući da u zgradi ima novinara. Mediji nikada ne smeju da biti vojni cilj", rekao je Gruber za Politiku.

Nastavak na Radio Televizija Vojvodine...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Radio Televizija Vojvodine. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Radio Televizija Vojvodine. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.