NATO mora da odgovara za zlodela

Izvor: RTS, 04.Maj.2009, 17:42   (ažurirano 02.Apr.2020.)

NATO mora da odgovara za zlodela

Amnesti internešenel poseduje ubedljive dokaze da je tokom 1999. godine, za vreme bombardovanja SRJ, došlo do kršenja ljudskih prava, kaže predstavnica te organizacije Šan Džouns i najavljuje mehanizme kako bi se NATO-u sudilo za zlodela, između ostalog u Srbiji i Avganistanu.

Predstavnica Amnesti internešnela Šan Džouns najavila je da će nastaviti da vrši pritisak na NATO, jer je prethodnih deset godina pronađeno dosta ubedljivih dokaza da je tokom 1999. >> Pročitaj celu vest na sajtu RTS << godine, za vreme bombardovanja SRJ, došlo do kršenja ljudskih prava.

Džonsonova je za list "Politiku" izjavila da ta organizacija za zaštitu ljudskih prava traži mehanizme kako bi se NATO-u sudilo za zlodela, između ostalog u Srbiji i Avganistanu.

"Amnesti internešnel pronalazi neke mehanizme kako bi NATO odgovarao za zlodela, jer nijedno svetsko telo trenutno nema jurisdikciju nad najmoćnijim vojnim savezom na planeti", rekla je Džounsova.

Džonsonova je rekla  da je ova organizacija okarakterisala u svom izveštaju iz 2002. godine bombardovanje RTS-a ratnim zločinom i ozbiljnim kršenjem međunarodnog humanitarnog prava.

Dok su pisali izveštaj, stručnjaci Amnesti internešenela susreli su se s predstavnicima NATO-a i postavili im pitanje odgovornosti za te zločine, rekla je Džounsova i dodala da su taj i slični izveštaji drugih međunarodnih organizacija predati glavnom haškom tužiocu.

Hag jeste pokrenuo neku vrstu istrage, ali ona nije bila krivična. Radilo se samo o preliminarnoj proceni da li postoji osnov za krivičnu istragu, ali od toga nije bilo ništa, podsetila je Džounsova.

"Mislili smo da RTS spada u njihovu jurisdikciju, jer se bave ratnim zločinima u regionu Balkana. Rođaci nekih poginulih, od kojih su javnosti najpoznatiji članovi porodice Banković, obratili su se Evropskom sudu za ljudska prava u Strazburu, ali je i ovaj tribunal utvrdio da nema ovlašćenja da sudi o postupcima NATO-a", navela je Džounsova.

Prema njenim rečima, razlog, kažu, treba tražiti "u komplikovanoj činjenici da je Alijansa istovremeno i organizacija zasebnih država, ali i zaseban entitet".

"NATO je, za sada, imun na krivično gonjenje, bilo za ubijanje civila u Srbiji, bilo za ubijanje civila koje se, verujemo, i dalje odvija u Avganistanu", rekla je Džounsova.

Evropski direktor Međunarodne federacije novinara Mark Gruber izjavio je za "Politiku" da je činjenica da NATO ni posle deset godina nije podlegao krivičnoj odgovornosti za ono što je počinio u Srbiji veliki pravni problem koji nije nimalo lako rešiti, jer nijedan sud ne može da otpočne suđenje NATO-u, jer za to nema osnova u međunarodnom pravu pošto je Alijansa nadržavni subjekt, međunarodna koalicija država.

"Oštro osuđujemo ovaj zločin. Najmanje što bi NATO trebalo da učini jeste da uputi reči izvinjenja. Već deset godina protestujemo protiv činjenice da je NATO gađao jednu televizijsku stanicu, znajući da u zgradi ima novinara. Mediji nikada ne smeju biti vojni cilj", poručio je Gruber.

Nastavak na RTS...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Povezane vesti

Amnesti internešenel: NATO-u nema ko da sudi

Izvor: Radio Televizija Vojvodine, 04.Maj.2009

BEOGRAD - Predstavnica Amnesti internešenel (AI) Šan Džouns izjavila je da ta organizacija za zaštitu ljudskih prava traži mehanizme kako bi se NATO-u sudilo za zlodela, između ostalog u Srbiji i Avganistanu...Ona je za sutrašnje "Politiku" rekla je da AI "pronalazi neke mehanizme...

Nastavak na Radio Televizija Vojvodine...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta RTS. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta RTS. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.