Američki kongresmeni traže da Crna Gora uđe u NATO

Izvor: Blic, 10.Feb.2014, 23:28   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Američki kongresmeni traže da Crna Gora uđe u NATO

Grupa od 40 američkih kongresmena uputila je pismo državnom sekretaru SAD Džonu Keriju sa zahtevom da učini sve da Crna Gora dobije poziv za članstvo u NATO na narednom samitu u Velsu a da Kosovo uđe u Partnerstvo za mir.

Kako je večeras objavila Televizija Crne Gore, grupa američkih kongresmena zatražila je od Kerija da podrži punopravno članstvo Crne Gore u NATO a "Glas Amerike" prenosi da se >> Pročitaj celu vest na sajtu Blic << u pismu traži i pridruženje Kosova programu "Partnerstvo za mir."

Od Kerija se, kako se navodi, zahteva da pitanje proširenja ostane ključni prioritet Vašingtona na septembarskom samitu NATO-a u Velsu.

"Posebno od vas tražimo da podržite punopravno članstvo za Crnu Goru i Makedoniju na ovogodišnjem samitu," naveli su kongresmeni koji od Kerija traže i da učni sve da se Kosovo pridruži programu "Partnerstvo za mir".

Članovi Kongresa istovremeno upozoravaju da bi izostanak podrške naporima država koje su istakle želju da se priduže NATO-u, moglo da ih obeshrabri da nastave da sprovode reforme i oslabi njihovo partnerstvo sa evroatlanskim institucijama, prenosi "Glas Amerike".

"Ovo je ključni momenat za SAD i saveznike, u kome je neophodno preduzeti akciju kojom bi se osigurala relevantnost i održivost NATO-a. U susret Samitu (u Velsu) spremni smo da zajedno promivišemo pristupanje Crne Gore i Makedonije Alijansi, ubrzamo proces pridruženja BiH i Gruzije," dodaju kongresmeni prema kojima Kosovo treba da ima "jasnu evroatlansku perspektivu".

Pismo je potpisalo 40 članova Kongresa, medju kojima i veliki broj uticajnih predstavnika u kongresnim odborima za odbranu i medjunarodne odnose, kao i članovi više kongresnih kokusa.

Najčitanije SADA:
Pogledaj vesti o: NATO,   NATO skup

Nastavak na Blic...






Povezane vesti

Josipović: Prevlaka nije vruće pitanje

Izvor: Akter, 11.Feb.2014, 11:16

Ivo Josipović rekao je danas da rešavanje pitanja Prevlake nije urgentno, dodajući da se Zagreb zalaže da Crna Gora dobije poziv za članstvo u NATO

Nastavak na Akter...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Blic. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Blic. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.