Američka ambasadorka pri NATO: Rekli smo Prištini...

Izvor: B92, 14.Jun.2023, 15:46

Američka ambasadorka pri NATO: Rekli smo Prištini...

NATO prati sa zabrinutošću situaciju na KiM i poziva na deeskalaciju i nastavak dijaloga pod okriljem EU, izjavila ambasadorka SAD pri NATO Džulijan Smit.

Ona je na onlajn konferenciji za štampu u Briselu rekla da je nasilje nad trupama NATO-a neprihvatljivo i da je američki izaslanik Gabrijel Eskobar nedavno putovao u Beograd i Prištinu >> Pročitaj celu vest na sajtu B92 << kako bi istakao hitnost deeskalacije situacije i povratak strana dijalogu o normalizaciji odnosa pod okriljem EU.

Ona je podsetila na ranije zahteve upućene Prištini u cilju smirivanja tenzija na severu pokrajine, da obustavi policijske operacije kao i da tzv. gradonačelnici u četiri opštine na severu privremeno obavljaju dužnosti u drugim prostorijama mimo opštinskih zgrada.

Takođe je pozdravila što je vojska Srbije prešla na niži stepen borbene gotovosti, i istakla da NATO zajedno sa Briselom radi da se dijalog dve strane nastavi što pre.

Smit je najavila da će finansiranje NATO-a biti glavna tema na samitu vojne alijanse sledećeg meseca u Vilnjusu, glavnom gradu Litvanije, zajedno sa proširenjem i bezbednosnim garancijama.

Smit je rekla i da će članovi razgovarati o pragu potrošnje na odbranu od 2 odsto BDP-a kao što je dogovoreno u Obećanju ulaganja u odbranu (DIP) iz 2014., koje poziva zemlje da dostignu prag od dva posto do 2024.

Ona je navela i da će Vašington pokrenutu pitanje budućih planova NATO-a koji bi mogli zahtevati dalja povećanja.

Što se tiče proširenja NATO-a, Smit je izrazila nadu da će Švedska uskoro postati članica alijanse i naglasila da postoji širok spektar potencijalnih modela za nastavak doprinosa NATO-a Ukrajini, kroz dalju vojnu i politčku podršku i da će rešenje verovatno biti kompromis izmedju različitih mišljenja koja postoje među saveznicima.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, Twitter nalogu i uključite se u našu Viber zajednicu.

Nastavak na B92...






Povezane vesti

"NASILJE JE NEPRIHVATLJIVO" Evropski i NATO zvaničnici zabrinuti zbog situacije na severu Kosova

Izvor: Blic, 14.Jun.2023

NATO prati sa zabrinutošću situaciju na Kosovu i Metohiji i poziva strane na deeskalaciju i nastavak dijaloga pod okriljem EU, izjavila je danas ambasadorka SAD pri NATO Džulijan Smit.

Nastavak na Blic...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta B92. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta B92. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.