Albanizacija srpskih naselja na Kosovu i Metohiji putem planske izgradnje

Izvor: KMnovine.com, 15.Jan.2024, 18:22

Albanizacija srpskih naselja na Kosovu i Metohiji putem planske izgradnje

Albanizacija srpskih naselja na Kosovu i Metohiji putem planske izgradnje

Promene u etničkoj strukturi srpskih naselja na Kosovu i Metohiji su se u periodu nakon Drugog svetskog rata uglavnom odvijale (nasilnom i pod pritiskom; prim. red.)kupoprodajom imovine.




Piše: Ivan Vukićević



Nakon 1999. godine sa NATO okupacijom i formiranjem >> Pročitaj celu vest na sajtu KMnovine.com << separatičkih albanskih vlasti dolazi do sprovođenja novog metoda albanizacije srpskih naselja, koji se odvija uporedo sa starim, a to je planska izgradnja čitavih albanskih naselja na atarima srpskih naselja.
U ovom prilogu su sa uporednim satelitskim snimcima, kao i podacima sa popisa stanovništva, prikazani neki od najupečatljivijih primera.


Kosovo Polje
Ovaj nekada većinski srpski grad, koji se mahom sastojao od porodičnih kuća, nakon 1999. godine je zbog blizine Prištini postao vrlo atraktivan za naseljavanje Albanaca. Centralni deo naselja je praktično sravnjen sa zemljom, a na mestu dotadašnjih kuća nikli su gusto zbijeni stambeni blokovi zgrada.
Popis stanovništva 1981. godine: Srbi – 5399, Albanci – 2831
Popis stanovništva 2011. godine: Srbi – 48, Albanci – 12295



ČaglavicaOvo naselje je u celosti pripadalo opštini Priština do 2008. godine, kada podeljeno na dva naselja prema administrativnoj podeli samoproglašene Republike Kosovo: najveći deo samog sela (istočno od magistrale Priština-Uroševac), ali sa manjim delom atara, pripao je naselju Čaglavica i opštini Gračanica, dok je manji deo samog sela (zapadno od magistrale Priština-Uroševac), ali sa većim delom atara, pripao naselju Čaglavica koje je ostalo u opštini Priština. Na području ovog novog naselja Čaglavica izgrađena su čitava nova albanska naselja, čiji broj stanovnika daleko prelazi broj stanovnika dela Čaglavice koji je pripao Gračanici.
Popis stanovništva 1981. godine: Srbi – 1020, Albanci – 17
Popis stanovništva 2011. godine (opština Gračanica): Srbi – 403, Albanci – 285
Popis stanovništva 2011. godine (opština Priština): Srbi – 41, Albanci – 4116




Bresje i Ugljare
Ova dva srpska sela nalaze se jugozapadno, odnosno jugoistočno od Kosovog Polja, pa je širenje ovog grada zahvatilo i atare Bresja i Ugljara, usled čega su se ona praktično spojila sa gradom.
Bresje:
Popis stanovništva 1981. godine: Srbi – 620, Albanci – 211
Popis stanovništva 2011. godine: Srbi – 74, Albanci – 2119
Ugljare:
Popis stanovništva 1981. godine: Srbi – 879, Albanci – 9
Popis stanovništva 2011. godine: Srbi – 377, Albanci – 798




Preoce

Ovo naselje je pripadalo opštini Priština do 2008. godine, kada je pripojeno novoformiranoj opštini Gračanica prema administrativnoj podeli samoproglašene Republike Kosovo. Na ataru ovog naselja, zapadno od samog sela, u sred ničega planski je izgrađeno elitno albansko naselje Marigona. S obzirom da je do izgradnje naselja došlo nakon poslednjeg popisa iz 2011. godine, nije poznato koliko se Albanaca tamo naselilo.
Popis stanovništva 1981. godine: Srbi – 512, Albanci – 2
Popis stanovništva 2011. godine: Srbi – 274, Albanci – 3





Drsnik i Dolac
Ova dva naselja se nalaze jugoistočno od Kline, s tim što se zapadni delovi atara ovih naselja nalaze južno od Kline uz magistralni put koji vodi ka Đakovici i Prizrenu. Upravo je na tom području još za vreme socijalističke Jugoslavije započela izgradnja pojedinačnih albanskih kuća, da bi nakon 1999. godine došlo do izgradnje čitavog naselja.

Drsnik:
Popis stanovništva 1981. godine: Srbi – 709, Albanci – 242
Popis stanovništva 2011. godine: Srbi – 10, Albanci – 1751

Dolac:

Popis stanovništva 1981. godine: Srbi – 317, Albanci – 233
Popis stanovništva 2011. godine: Srbi – 3, Albanci – 273




Izvori

Popis stanovništva 1981. godine u SFR Jugoslaviji
Popis stanovništva 2011. godine u samoproglašenoj “republici Kosovo”
Geoportal Katastarske agencije samoproglašene “rRepublike Kosovo”

Ivan Vukićević (ivan.vukicevic@poreklo.rs)
Poreklo.rs
 
* * *




Zbog cenzure i blokiranja svih medija i alternativnih pogleda, pratite naš Telegram kanal



KM novine su jedini nezavisni srpski medij sa Kosova i Metohije koji se oslanja isključivo na podršku svojih čitalaca zbog čega je naš dalji rad ozbiljno ugrožen 


Pomozite nam da opstanemo i unapredimo izveštavanje 








 




Pratite nas na FacebookTwiter ili Instagram




Izvor: KM Novine    :: © 2014 - 2024 ::    Hvala na interesovanju


Pogledaj vesti o: NATO

Nastavak na KMnovine.com...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta KMnovine.com. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta KMnovine.com. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.