Ako bude osuđen to će značiti da je NATO protiv Srbije sarađivao s ratnim zločincem

Izvor: B92, 05.Apr.2023, 08:52

Ako bude osuđen to će značiti da je NATO protiv Srbije sarađivao s ratnim zločincem

Proces protiv Hašima Tačija je od istorijskog značaja i to ne samo za Balkan, već i za Zapad ukupno, kaže za Blic novinar Mihael Martens.

Prema njegovim rečima, ako bivši lider tzv. Oslobodilačke vojske Kosova bude proglašen krivim, to će značiti da se NATO 1999. godine borio protiv Miloševićevog režima uz pomoć ratnog zločinca.

Martens je korespondent za Južnu Evropu "Frankfurter Algemajne Cajtunga", a beogradski list navodi da je baš on zanimljivim >> Pročitaj celu vest na sajtu B92 << nizom na svom tviter nalogu ukazao na neke neverovatne detalje koje prate u ponedeljak započeti proces protiv Tačija i ostalih u Hagu.

Posebno svetlo na čitav slučaj baca dilema: "Da li je proces protiv Tačija zapravo proces protiv NATO?" I kakve to ima veze sa činjenicom da Tačija brani advokatski "tim snova" u koji je uloženo 16 miliona evra iz budžeta prištinske vlade i još ko zna koliko miliona "za najbolju odbranu koju ukradeni novac može platiti", piše Blic.

Ono što bi pokazala osuđujuća presuda Tačiju, tvrdi Martens, ima istorijski značaj širih razmera.

“Najveći interes da Hašim Tači ne bude proglašen krivim ima sigurno Hašim Tači... Ali postoji još jedno ključno pitanje: Ako Tači bude proglašen krivim, to bi značilo da se NATO 1999. godine borio protiv zločina Miloševićevog režima uz pomoć još jednog ratnog zločinca. To ne znači da je intervencija NATO-a bila pogrešna – ali bi priča iz 1999. godine dobila dodatni element koji istoričari neće moći da ignorišu”, istakao je Martens.

Na pitanje zašto konkretno postavlja pitanje "da li je proces protiv Tačija, proces protiv NATO ili se može pretvoriti u to" kao i šta će proces protiv Tačija i ostalih značiti za NATO, Martens odgovara:

“Ako Tači bude osuđen, ova presuda će indirektno uticati i na NATO. Ne pravno, već politički. To ne bi značilo da je NATO vodio zločinački rat (ja i dalje verujem da je taj rat bio manje zlo 1999. godine), ali bi značilo da je NATO sarađivao sa organizacijom koja je, prema presudi međunarodnog suda, bila umešana u ratne zločine”, istakao je nemački novinar.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, Twitter nalogu i uključite se u našu Viber zajednicu.
Pogledaj vesti o: Hašim Tači

Nastavak na B92...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta B92. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta B92. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.