Samit NATO-a: optimistička strategija

Izvor: Vostok.rs, 23.Maj.2012, 00:48   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Samit NATO-a: optimistička strategija

22.05.2012. -

Severnoatlantska alijansa ne krije zadovoljstvo od samita proteklog u Čikagu. I naziva ga mal te ne istorijskim. Kao prvo, on je najmasovniji. Kao drugo, utisak ostavlja sama razmera odluka koje su na njemu bile donete. Učesnici samita su izjavili da je završena prva faza stvaranja protivraketnog sistema u Evropi. Ona pruža mogućnost presretanja pojedinačnih raketa. Faktički, reč je o udruživanju u zajednički sistem sredstava PRO >> Pročitaj celu vest na sajtu Vostok.rs << NATO zemalja sa američkim brodovima opremljenim sistemima Idžis. Treba pomenuti da je upravo pitanje PRO od presudne važnosti u odnosima Moskve i NATO-a. I mada učesnici samita nisu usvojili zajedničku izjavu o neusmerenosti sistema protiv Rusije, Barak Obama je govorio na tu temu na svojoj završnoj konferenciji za štampu.

"Napredujemo po pitanjima protivraketne odbrane. U okviru projekta, NATO je izjavio o delimičnoj spremnosti sistema. Amerika odgovara za etapno uvećanje i usavršavanje evopskog sitema PRO. I želim da zahvalim našim saveznicima koji učestvuju zajedno sa nama u stvaranju sistema PRO i da podvučem da će se naš radar u Turskoj nalaziti pod kontrolom NATO-a. Španija, Rumunija i Poljska složile su se da američki elementi PRO budu postavljeni kod njih. A pošto ovaj sistem nije usmeren protiv Rusije i ne potkopava njen strteški potencijal odvraćanja, i dalje smatram da PRO može da bude sfera saradnje sa Rusijom."

Između ostalog, čak više nego sistemu PRO, pažnja je bila poklonjena Avganistanu. U Čikago je doleteo predsednik zemlje Hamid Karzaj i on je pregovarao kako sa Obamom, tako i sa Hilari Klinton. Takođe je doputovao predsednik Pakistana Asif Ali Zardari. Očekivali su ga sa posebnom nadom. Zbog nemara američkih vojnika koji su bombardovali bazu pakistanskih vojnika, Pakistan je zatvorio čitav tranzit tereta za NATO preko svoje teritorije. I sada, čini se, pregovori su se pomerili sa mrtve tačke. Zardari je izjavio da je diplomatama data instrukcija da sklope sa SAD sporazum o obnovi tranzita.

Ukupno je u Čikago doputovalo skoro 15 zemalja učesnica Međunarodnih snaga za podršku bezbednosti u Avgainstanu. Ukrajina, na primer, spremna je da snabde NATO transportnom avijacijom, da obučava avganistanske pilote, saradnike antinarkotičkih službi iz Avganistana. Šef NATO-a Anders Fog Rasmusen posle samita nije skrivao zadovoljstvo.

"Ovde u Čikagu smo odredili našu strategiju završetka misije u Avgainstanu. I ponovo smo potvrdili našu zajedničku težnju da podržavamo stabilnost i bezbednost u Avganistanu u partnerstvu sa vlastima same republike i međunarodnim organizacijama. To je bio krajnje uspešan samit. Zajedno smo pogledali na one izazove koje ne možemo da ignorišemo. Delimo čitavu meru odgovornosti i vođstva. I ovde, u Čikagu, stavili smo do znanja da je NATO spreman da dočeka budućnost, ma kakva ona bila."

Eksperti su se razišli u ocenama samita. Zapadni analitičari ga nazivaju krajnje uspelim. Posebno za Baraka Obamu koji je u svom rodnom gradu izjavio da su postignuti ozbiljni spoljnopolitički uspesi. Neko govori da su odluke NATO-a o PRO znak poraza Moskve u skupobu oko protivraketne odbrane. Neko, naprotiv, smatra da je rano govoriti o dalekosežnim posledicama.

Izvor: Golos Rossii, foto: EPA
Pogledaj vesti o: NATO skup

Nastavak na Vostok.rs...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Vostok.rs. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Vostok.rs. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.