SAMIT ZAPADNIH SILA U SLOVENIJI: Prisustvuju i predstavnici Srbije

Izvor: SrbijaDanas.com, 02.Sep.2017, 11:07   (ažurirano 02.Apr.2020.)

SAMIT ZAPADNIH SILA U SLOVENIJI: Prisustvuju i predstavnici Srbije

Bledski strateški forum okupiće početkom naredne nedelje visoke zvaničnike UN, Evropske unije i NATO, kao i zemalja regiona

, uključujući premijerku Srbije Anu Brnabić i šefa diplomatije Ivicu Dačića, koji će razgovarati o nizu najaktuelnijim regionalnim i globalnim pitanjima.

Među temama koje će biti predmet razmatranja su promene u svetu i izazovi koje one nose, potreba za snažnim demokratskim >> Pročitaj celu vest na sajtu SrbijaDanas.com << rukovođenjem uz prihvatanje nove relanosti, položaju EU u izmenjenom svetu, o Zapadnom Balkanu, ljudskim pravima u vremenima promena, digitalnoj diplomatiji i drugim...

Pored domaćina, predsednika i premijera Slovenije, Boruta Pahora i Mira Cerara i šefa diplomatije Karla Erjaveca koji će u ponedeljak otvoriti skup, među učesnicima foruma najavljeni su, između ostalih, visoka predstavnica EU Federika Mogerini, zvaničnik Stejt departmenta Brajan Hojt Ji, komesar UN za ljudska prava Zaid Raad al Husein, zamenica generalnog sekretara NATO Roza Gotemeler, zamenika šefa ruske diplomatije Aleksej Meškov, kao i niz ministara spoljnih poslova.

Centralni događaj je panel lidera u ponedeljak, a na kojem bi, kako je najavio organizator, trebalo da govore premijerka Srbije Ana Brnabić, generalni sekretar OECD Angel Guria, potpredsednik Evropske komisije Frans Timermans, bivši slovenački predsednik Danilo Tirk.

U svetlu dramatičnih promena u svetu, uz globalizaciju i digitalizaciju s jedne strane i postojeće političke, ekonomske i socijalne elite koje gube uporište, i sve jače ekstremističke pokrete, lideri će diskutovati o tome kako prihvatiti novu relanost, a ne zaboraviti vrednosti na kojima su zasnovana moderna društva.

Jedan od panela biće posvećen Zapadnom Balkanu i procesu proširenja EU.

Neki potezi EU, kako organizator navodi u najavi, kao što je, na primer, neslaganje lidera EU prošlog decembra o tradicionalnim zaključima koji se tiču proširenja, sugerišu da Unija nije zaintersovana dovoljno za to da proširenje nastavi istom dinamikom.

O tome će u utorak, 5. septembra, govoriti šef srpske diplomatije Ivica Dačić, njegove kolege iz zemalja u regionu, potpredsednik EBRD Pjer Hajlbron, predstavnik Evropske službe za spoljne poslove Tomas Majr- Harting i drugi.

Nova relanost biće predmet diskusije još jednog panela - "Nova vizija za novu relanost", na kojem se očekuje učešće šefa turske diplomatije Mevluta Čavušoglua, ministra spoljnih poslova Mađarske Petera Sijarta, zamenika šefa ruske diplomatije Meškova i drugih.

Biće upriličeni i razgovor sa predsednikom 72. Generalne skupštine UN Miroslavom Lajčakom, a neće biti zaobiđena ni situacija u medijima i jedan od najvažnijih izazova savremenog sveta - lažne vesti.

Na panelu "Lažne vesti ili da li su medijima i dalje potrebni urednici" govoriće, izmedu ostalih, kolumnista "Gardijana" i još nekoliko britanskih listova Metju d`Ankona, direktor DPA Peter Kropš i drugi.

Drugog danas foruma biće održan panel posvećen položaju EU u izmenjenoj realnosti, a diskutovaće se i o digitalnoj diplomatiji 21. veka i drugi. U okviru foruma biće održan i ekonomski strateški forum sa više panela. Bledski strateški forum okupiće oko 1.000 učesnika i gostiju iz gotovo 70 zemalja, pod sloganom "Nova realnost". Generalni sekretar Foruma Peter Grk kaže da je Forum pripremljen veoma ambiciozno u skladu sa željom da bude regionalni Davos, koji će okupljati ključne figure iz oblasti politike, ekonomije i civilnog društva.
Pogledaj vesti o: NATO skup,   Evropska Unija

Nastavak na SrbijaDanas.com...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta SrbijaDanas.com. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta SrbijaDanas.com. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.