Novi detalji dalje modernizacije i opremanja vazduhoplovnih snaga Poljske: AEW&C avioni, leteće cisterne, helikopteri i oprema za borbene avione

Izvor: TangoSix.rs, 01.Jun.2023, 07:01

Novi detalji dalje modernizacije i opremanja vazduhoplovnih snaga Poljske: AEW&C avioni, leteće cisterne, helikopteri i oprema za borbene avione

Poljska nastavlja da iznenađuje sa svojim nabavkama naoružanja i vojne opreme. Ne samo da kupuju velike količine vojne tehnike, već se radi o izuzetno kvalitetnim sredstvima.
Ministar odbrane Poljske Mariuš Blaščak objavio je prošle nedelje na skupu NATO članica da su pregovori Poljske sa Švedskom oko nabavke letećih radarskih sistema (AEW&C) Saab >> Pročitaj celu vest na sajtu TangoSix.rs << GlobalEye u poodmakloj fazi.
Namera Poljske da nabavi ovakve avione od ranije zvanično nije bila poznata a poljski ministar je izjavio da očekuje da ugovor bude finalizovan u veoma kratkom roku. Prema njegovi rečima, nabavkom AEW&C letelica pojačaće se borbena žilavost Poljske, ali i čitavog istočnog krila NATO.
GlovalEye ipak preskup za Poljsku? / Foto: Petar Vojinović, Tango Six Iako se pominje savremeni avion tipa GlobalEye, naknadno se u medijima pojavila informacija da su možda ipak u pitanju dva polovna aviona SAAB 340 AEW&C. Portparol Agencije za naoružanje poljskog ministarstva odbrane potpukovnik Kšištof Platek izjavio je da se radi o letelicama koje je od 2010. godine koristilo ratno vazduhoplovstvo UAE, a koji su Švedskoj vraćeni decembra 2020. U međuvremenu su Emirati, kako je Tango Six izvestio iz Dubaija 2009. godine, od Šveđana nabavili savremenije višenamenske leteće radarske sisteme GlobalEye na bazi aviona Global 6000.
Samo tri dana kasnije, načelnik direktorata poljskog ratnog vazduhoplovstva brigadni general Ireneuš Novak izjavio je na konferenciji ‘‘Defence24 Day‘‘ da je Poljska preduzela korake ka nabavci flote aviona za pretakanje goriva u vazduhu, kao i novih helikoptera. Već nekoliko godina se zna da Poljska želi da, kroz program „Karkonoszy“ obezbedi svojim vazduhoplovnim snagama leteće cisterne. Pregovori sa Erbasom (najverovatnije oko A330) 2016. godine nisu međutim urodili plodom zbog nesuglasica oko plaćanja i ofseta. Kao drugi potencijalni kandidat tada se spominjao američki KC-46 Pegasus.
Poljska je nabavila 4 AW101 čija isporuka počinje ove godine. Smatra se da će biti naručen dodatan broj ovih helikoptera koji će zameniti sovjetske Mi-14 / Foto: PZL-Swidnik/Leonardo U planu je nabavka, odnosno narudžbina 22 višenamenska helikoptera AW101 u transportnoj verziji koji će služiti u jedinicama koje su potčinjene 25. vazduhoplovnoj konjičkoj brigadi gde će zameniti helikoptere Mi-8 i 17. Osim toga, nova kupovina je i 8 mornaričkih palubnih višenamenskih helikoptera, koja je planirana programom “Kondor“. Prema tom planu, novi helikopteri bili bi korišćeni sa fregata Miecznik, zamenili bi postojeće SH-2G. Od ranije je poznato da su u igri letelice AS-565 Panther, AW159 Wildcat i UH-1Y Venom.
Poljska je već nabavila ili sklopila ugovore za impresivnu flotu od 96 borbenih helikoptera AH-64E Apache Guardian, 32 višenamenska helikoptera AW149 koji će biti naoružani, a ove godine očekuje se isporuka 4 helikoptera za protivpodmorničku borbu, traganje i spasavanje AW101. Prethodno je za specijalne snage kupljeno 8 višenamenskih helikoptera S-70i Black Hawk.
Laki višenamenski borbeni avion FA-50GF u bojama RV Poljske / Foto: KAI Kao što je Tango Six već preneo, Poljska je sklopila ugovor za nabavku 48 južnokorejskih lakih višenamenskih borbenih aviona FA-50. Prvi od 12 primeraka u verziji Block 10 (FA-50GF ‘‘Gap Filler‘‘) stići će ovog leta, a isporuka preostalih 36 FA-50PL (dorađeni Block 20) će početi novembra 2025. godine. Naknadano će i avioni Block 10 biti dovedeni na nivo PL. U poslednjih mesec dana objavljeni su detalji o tome kako će biti opremljeni avioni u varijanti FA-50PL.
Prva vest je da će imati novi američki AESA radar PhantomStrike kompanije Raytheon, a druga zanimljivost je da će koristiti i nišansko-navigacijske kontejnere Sniper ATP. Američki Stejt Department odobrio je početkom maja prodaju 34 kontejnera za 124,7 miliona dolara, u objavljenom dokumentu se navodi da su oni namenjeni opremanju aviona FA-50. Nije međutim nemoguće da bi deo ovih optoelektronskih sistema mogao biti korišćen i u floti borbenih aviona F-16 RV Poljske.
U iščekivanju prvih FA-50, Poljska je polovinu svoje flote od 28 lovaca MiG-29 već predala Ukrajini, a njih će zameniti prva tranša južnokorejskih aviona. Preostali FA-50PL će tokom narednih godina zameniti sve MiG-ove 29, kao i jurišnike Su-22. Prvi od 32 naručena F-35A biće isporučen sledeće godine, a 12. aprila je objavljeno da je započeta proizvodnja prvog primerka. Poljski F-35 imaće sposobnosti koje odgovaraju najsavremenijim modifikacijama Block 4 i Technology Refresh 3 (TR-3).
The post Novi detalji dalje modernizacije i opremanja vazduhoplovnih snaga Poljske: AEW&C avioni, leteće cisterne, helikopteri i oprema za borbene avione appeared first on Tango Six.
Pogledaj vesti o: NATO skup

Nastavak na TangoSix.rs...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta TangoSix.rs. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta TangoSix.rs. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.