ISTORIJSKE ODLUKE ZA ALIJANSU! Ovo su teme samita u Viljnusu

Izvor: SrbijaDanas.com, 11.Jul.2023, 15:39

ISTORIJSKE ODLUKE ZA ALIJANSU! Ovo su teme samita u Viljnusu

Danas se održava samit zemalja NATO alijanse u Viljnusu.

Generalni sekretar NATO-a Jens Stoltenberg otvorio je danas samit zemalja Severnoatlantske alijanse koji se održava u Viljnusu, a tokom kojeg je planirano da se donese niz "istorijskih" odluka za blok, uključujući i odluku o članstvu Ukrajine i jačanju vojnog prisustva u Evropi.

>> Pročitaj celu vest na sajtu SrbijaDanas.com << - Danas ćemo doneti mnoge odluke koje će ojačati naš savez - rekao je Stoltenberg otvarajući samit.  

On je pozdravio saglasnost predsednika Turske Redžepa Tajipa Erdogana da što pre prosledi Skupštini protokol o pristupanju Švedske NATO-u i ocenio da je reč o istorijskoj odluci koja je "dobra za Švedsku, dobra za Tursku i dobra za celu Alijansu".

Stoltenberg je podvukao da će saveznici doneti odluke o jačanju odvraćanja i odbrane i dogovoriti se o ambicioznijem planu ulaganja u odbranu.

Generalni sekretar je takođe pozdravio učešće na skupu lidera Australije, Novog Zelanda, Japana i Južne Koreje, ističući da bezbednost nije regionalna, već globalna.

Kako je navedeno u saopštenju objavlejnom na sajtu NATO-a, članice saveza će na samitu poslati jasnu poruku da stoje uz Ukrajinu koliko god je potrebno, kao i da su posvećene unapređenju političkih veza sa Kijevom, uključujući inauguracioni sastanak Saveta NATO-Ukrajina sa predsednikom Volodimirom Zelenskim. 
Pogledaj vesti o: NATO skup

Nastavak na SrbijaDanas.com...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta SrbijaDanas.com. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta SrbijaDanas.com. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.