Zjuganov prvi komunistički lider sa crkvenim ordenom

Izvor: Blic, 27.Jun.2014, 12:42   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Zjuganov prvi komunistički lider sa crkvenim ordenom

Šef Komunističke partije Rusije Genadij Zjuganov prvi je lider komunističke partije u Rusiji kome je uručen crkveni orden, javila je verska informativna agencija VIA.

Zjuganov je povodom 70. rođendana od moskovskog patrijarha Kirila dobio "Orden slave i časti".

Patrijarh je u rodjendanskoj čestitki Zjuganova označio kao jednog od najpoznatijih političara savremene Rusije, ističučhi da "stremi blagostanju naroda i zaštiti tradicionalnih moralnih vrednosti".
>> Pročitaj celu vest na sajtu Blic << />
"Orden slave i časti" uveden je 2004. Do sada su ga dobili i predsednik Rusije Vladimir Putin, bivši kubanski lider Fidel Kastro, gruzijski patrijarh Ilija i drugi.

Zjuganovu je povodom 70. rodjendana predsednik Rusije Vladimir Putin dodelio orden "Aleksandra Nevskog".

Kako je Zjuganov ranije izjavio, njegova partija se zalaže za slobodu vere, ali i slobodu neverovanja. U "sovjetskoj civilizaciji", koju Komunistička partija želi da obnovi, ruskoj crkvi pripada "značajna uloga".

Po njemu, Lenjin nije bio protiv religije, vernici su primani u partiju. Partija je za to da ljudi koji žele žive po svojim hrišćanskim ili islamskim principima. Ali, ona će se suprotstaviti "borbenom klerikalizmu i antisovjetizmu".

Zjuganov je rođen 1944. Studirao je fiziku i matematiku.

Godinama je radio u odeljenju za propagandu i agitaciju Centralnog komiteta KP ŠSR, bio je zamenik direktora tog odeljenja. Generalni sekretar partije je od 1993. i poslanik je Dume.

Kandidat na predsedničkim izborima bio je 1996, 2000, 2008. i 2012. godine. Poslednji put je dobio 17,7 odsto glasova.

Najčitanije SADA:
Pogledaj vesti o: Moskva,   Vladimir Putin

Nastavak na Blic...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Povezane vesti

Ruska crkva odlikovala Zjuganova

Izvor: RTS, 27.Jun.2014

Šef Komunističke partije Rusije Genadij Zjuganov prvi je lider komunističke partije u Rusiji kome je uručen crkveni orden, javlja verska informativna agencija VIA. ..Zjuganov je povodom 70. rođendana od moskovskog patrijarha Kirila dobio "Orden slave i časti"...Patrijarh je u rođendanskoj čestitki...

Nastavak na RTS...

PROSLAVIO 70. ROĐENDAN: Genadij Zjuganov prvi komunistički vođa sa crkvenim ordenom

Izvor: Kurir, 27.Jun.2014

Patrijar je višedecenijskog istaknutog političara, vođu Komunističke partije odlikovao Ordenom slave i časti, a Vladimir Putin ordenom Aleksandra Nevskog..MOSKVA - Šef Komunističke partije Rusije Genadij Zjuganov prvi je lider komunističke partije u Rusiji kome je uručen crkveni orden, javila...

Nastavak na Kurir...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Blic. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Blic. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.