Živi Visocki u eri visokih tehnologija

Izvor: Vostok.rs, 01.Dec.2011, 16:22   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Živi Visocki u eri visokih tehnologija

01.12.2011. -

Bučna teatralizovana premijera filma u Moskvi koja nije ni razotkrila intrigu – ime glavnog glumca, obećava filmu uspešnu distribuciju. A ona započinje 1. decembra po čitavoj Rusiji. Reč je o filmu Visocki, hvala što živiš. To je prvi igrani film o istaknutom glumcu, pesniku i kantautoru Vladimiru Visockom.

Visockog pamte i vole u Rusiji, mada ga nema među živima već više od 30 godina. Ali na spisku idola 20. veka on deli vođstvo sa prvim >> Pročitaj celu vest na sajtu Vostok.rs << kosmonautom Zemlje Jurijom Gagarinom! Glumac čuvenog moskovskog Pozorišta na Taganki, Vladimir Visocki, snimao je još filmove, pisao sthove, prozu, drame... Ali najvažnije – pesme. Ima ih više od 600, i svaka sadrži životnu istinu, istinu za koju je u sovjetsko vreme moglo ozbiljno da se plati.

Visocki je i platio za svoju iskrenost, otvorenost, talenat – zdravljem, narušenim alkoholom i narkoticima, smrću u 42. godini. Jedan od dramatičnih momenata je upravo u snovi filma: godinu dana pre smrti za vreme gostovanja u Uzbekistanu glumac je imao srčani napad, ali tada su ga spasli. Naš film nije običan, primećuje režiser Pjotr Buslov. Gledalac treba da bude spreman da će neki momenti dirati dušu. Ipak, po tvrđenju Nikite Visockog, sina pesnika koji je bio scenarista i producent novog filma, to je film o ljubavi, o stvaralaštvu i o onoj strašnoj ceni koja za to mora da se plati. Ali to je cena slobode. Ona je toga vredna. Došlo je vreme umetničkog osmišljavanja: ko je bio Visocki, šta je značio i znači i danas. Tako smatra Nikita Visocki.

Naravno, glavna teškoća prilikom snimanja filma sastojala se u tome što nije moglo biti reči da se na ekranu pojavi lice glumca koji igra Visockog. Publika to ne bi prihvatila po definiciji. Zato se rad na filmu otegao, govori jedan od producenata Konstantin Ernst.

Priča je započela pre pet godina. Dugo su tražili glumca, shvatali da takvog jednostavno nema. I smislili su lik – smesu glume, šminke i kompjuterske grafike. Sasvim nova ruska razrada. Ime glumca koji igra Vladimira Visockog nije stavljeno na špicu.

On je nepoznat čak i kolegama iz filmske ekipe, pošto je izlazio na snimanje samo sa šmikom koja je stvarala potpunu portretsku sličnost sa Visockim. U strogom poverenju je ime glumca otkriveno premijeru RF Vladimiru Putinu, koji je imao sreću da vidi film uoči zvanične premijere, ali i Putin je obećao da će čuvati tajnu.

Teškoće su kod autora filma nastale i povodom toga što su želeli da što preciznije rekonstruišu sovjetsku epohu, vreme kada je živeo i stvarao Vladimir Visocki, govori Pjotr Buslov.

Čini se, uzmi kameru i snimaj – ništa se nije promenilo. Ali to nije tako: kuće ne izgledaju tako, ulice, ne govori se tako. Mi smo koristili optiku koja se primenjivala 70-ih godina, kada su se pravili filmovi širokog formata. Za njih se ranije u bioskopima razmicala zavesa. I u našem filmu radnja se odvija pred gledaocima praktično na 180 stepeni.

Naravno, posle premijere u Moskvi krenule su pretpostavke ko igra Vladimira Visockog. Najčešće navode imena dva popularna glumca: Sergeja Bezrukova i Vladimira Vdovičenkova. Ali to nije glavno. Film je omogućio da se ponovo preživi žalost gubitka – tako je napisao u svom internet-dnevniku kolega Visockog iz Pozorišta na Taganki Veniamin Smehov. Možda je to i glavni smisao novog filma?

Izvor: Golos Rossii, foto: RIA Novosti
Pogledaj vesti o: Moskva

Nastavak na Vostok.rs...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Vostok.rs. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Vostok.rs. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.