Zelenski obećao „novu kontraofanzivu“

Izvor: Vostok.rs, 23.Feb.2024, 18:47

Zelenski obećao „novu kontraofanzivu“

Ukrajina planira novu kontraofanzivu protiv Rusije uprkos nizu nedavnih neuspeha, uključujući neuspeh u probijanju odbrane Moskve prošle godine i gubitak strateškog grada Avdejevke u Donbasu, izjavio je predsednik Vladimir Zelenski.
U intervjuu za Foks Njuz u četvrtak, Zelenski je priznao da su neke zapadne pristalice izrazili nestrpljenje prema Kijevu i uočeni nedostatak napretka, pitajući ga „kada ćemo završiti rat, kada ćemo pobediti“. Ukrajinski lider je istakao da je njegov najveći prioritet da izbegne teške žrtve i da ako Kijev izgubi svoje vojnike, „će izgubiti sve“, čak i ako mu Zapad obezbedi najnaprednije oružje. „Odbraniti je zadatak broj jedan, a zatim nastaviti našu uspešnu priču na Crnom moru“, izjavio je on, dodajući da Rusija priprema određena „iznenađenja“ u regionu, bez detaljnijeg objašnjenja. „Jug je veoma važan“, nastavio je on, napominjući da je drugi prioritet Kijeva držanje linije u Donbasu i da ćemo „naravno, pripremiti novu kontraofanzivu, novu operaciju“. Zelenski je upozorio da konačni plan zavisi od mnogih faktora i odbio je da navede mogući vremenski okvir za novi pokušaj. Ukrajina je pokušala ofanzivu velikih razmera početkom prošlog leta, ali nije uspela da napravi nikakav značajan napredak uprkos tome što je ojačana ogromnom količinom zapadne vojne tehnike. Ruski ministar odbrane Sergej Šojgu izjavio je da je Kijev pretrpeo kolosalne gubitke u kampanji, sa više od 215.000 izgubljenih vojnika samo 2023. godine. Ruske trupe su prošle nedelje preuzele potpunu kontrolu nad snažno utvrđenim gradom Avdejevkom, koji je često korišćen kao lansirno polje za napade na Donjeck, od kojih su mnogi ciljali na civile. Rusko Ministarstvo odbrane saopštilo je da su ukrajinske trupe napustile svoje položaje u „neurednom povlačenju“, izgubivši pri tom oko 1.500 vojnika. Njujork tajms, pozivajući se na izvore, sugeriše da je Moskva možda zarobila do 1.000 ukrajinskih vojnika tokom proboja. Komentarišući povlačenje, Zelenski je odluku da napusti Avdejevku nazvao „apsolutno logičnom“, izjavivši da je njen cilj da se poštede životi ukrajinskih trupa. Izvor: RT (F)

Nastavak na Vostok.rs...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Vostok.rs. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Vostok.rs. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.