Zelenski jasan: Prvo da se povuku

Izvor: B92, 16.Jun.2023, 23:16

Zelenski jasan: Prvo da se povuku

Pregovori između Moskve i Kijeva nisu mogući, dok se ruska vojska nalazi na teritoriji Ukrajine, izjavio je predsednik Ukrajine Volodimir Zelenski.

"Organizacija bilo kakvih pregovora sa Rusijom, dok se okupacione snage nalaze u Ukrajini, značilo bi samo pokušaj zamrzavanja konflikta“, rekao je on.

Prema njegovim rečima, Kijevu je >> Pročitaj celu vest na sajtu B92 << potreban realan mir i da ruska vojska napusti ukrajinsku teritoriju.

Dodao je da Ukrajina smatra Donjecku Narodnu Republiku, Lugansku Narodnu Republiku, Hersonsku i Zaporošku oblast svojim teritorijama.

Istakao je i da Ukrajina planira da organizuje samit "Ukrajina-Afrika“.

"Zaista želim da organizujem samit ‘Ukrajina-Afrika’. Smatram da bi afričke zemlje trebalo da znaju da je neophodno da direktno razgovaramo“, istakao je Zelenski na pres konferenciji u Kijevu s liderima afričkih zemalja.

Ukrajinski predsednik je u decembru 2022. godine objavio da će Ukrajina otvoriti deset ambasada u Africi.

Generalni direktor Ministarstva inostranih poslova Zejn Dangor je ranije izjavio da će južnoafrički predsednik Siril Ramafosa i lideri još pet afričkih zemalja posetiti Moskvu i Kijev početkom juna u okviru mirovne inicijative. Ramafosa je tokom zajedničke konferencije za novinare u Kijevu u okviru posete afričkih lidera Ukrajini izjavio da su zemlje Afrike spremne za dalje interakcije u rešavanju ukrajinskog sukoba

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, Twitter nalogu i uključite se u našu Viber zajednicu.

Nastavak na B92...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta B92. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta B92. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.