Zberbanka izlazi na evropsko tržište

Izvor: Vostok.rs, 16.Jul.2011, 14:20   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Zberbanka izlazi na evropsko tržište

16.07.2011. -

Najveća ruska banka – Zberbanka – počinje da osvaja međunarodno tržište. Prvi korak je kupovina austrijskog VolksbankInternational, koji zauzima vodeće pozicije u Centralnoj i Istočnoj Evropi. Predsednik Zberbanke Herman Gref je rekao nešto o poslu na specijalnoj konferenciji za novinare. Takođe, bilo je reči o osnivanju Međunarodnog finansijskog centra (MFC) u Moskvi i dužničkoj krizi u Evropi.

Investitori, koji su uložili novac >> Pročitaj celu vest na sajtu Vostok.rs << u akcije Zberbanke Rusije završavaju nedelju s odličnim raspoloženjem. Hartije od vrednosti su po rezultatima od petka 15. jula, skočile skoro za jedan odsto na fonu dobrih vesti. Najveća kreditno-finansijska organizacija zemlje prvi put izlazi van granica ZND. Dok su ranije strukture kćerki Zberbanke radile samo u Belorusiji, Kazahstanu i Ukrajini, sad kompanija može postati jedan od vodećih igrača na tržištu Istočne i Centralne Evrope. Zberbanka je potpisala sporazum o kupovini 100 procenata akcija austrijske bankarske grupe VolksbankInternational. Kompanija radi u devet zemalja – u Ukrajini, u Slovačkoj, Sloveniji, Češkoj, Mađarskoj, Hrvatskoj, Rumuniji, Bosni i Hercegovini i Srbiji. Predsednik Zberbanke Herman Gref je odbio da otkrije detalje o sklapanju posla, ali je priznao da je ovde svoju ulogu odigrala dužnička kriza u Evropi.

Zahvaljujući složenoj situaciji bankarskog sektora u Evropi mi i vršimo ovu kupovinu. To je naš prvi značajan korak u transformaciji Zberbanke u globalnu banku. U skladu sa svojom strategijom, 2014. godine 5-7% dobiti treba da dobijamo od međunarodnih operacija. Banka koju kupujemo radi u Centralnoj i Istočnoj Evropi. To je region koji vrlo brzo napreduje, vrlo je privlačan. Ovom kupovinom stičemo dostup u evrozonu zato što se direkcija nalazi u Austriji i prirodno, postoji evropska licenca za obavljanje bankarskih operacija. Planiramo da iskoristimo VolksbankInternational kao platrofmu za dalji razvoj naših međunarodnih operacija.

Ugovorne strane nameravaju da sva dokumenta potpišu do kraja jula, a planirano je da se posao završi do nove godine. Pritom, po rečima Grefa, zasad nije odlučeno da li će VolksbankInternational preći na rad pod brendom „Zberbanka". Međutim, glavno je što će najveća ruska banka steći odlično iskustvo i teren za osvajanje međunarodnog tržišta u širokim razmerama. Već sad se proučava mogućnost kupovine aktiva u Turskoj i Poljskoj.

Još jedna tema o kojoj Gref nije mogao da nešto ne kaže – jeste stvaranje u Moskvi Međunarodnog finansijskog centra. I po rečima predsednika Zberbanke, ovaj zadatak se uspešno rešava. Osim toga, lično je Gref uspeo da ubedi vlasti prestonice, oblasti i predsednika Rusije da se MFC smesti na deonici Rubljovo-Arhangelsko, koja pripada Zberbanci.

Čini mi se da se ovaj proces odvija jako pozitivno. Osim redovnih sastanaka s predsednikom zemlje – on posvećuje veliku pažnju ovom zadatku – formirane su radne grupe, formiran je savet, koji se bavi razmatranjem čitavog kompleksa pitanja. Formiran je međunarodni posmatrački savet na čijem čelu smo ja i UrsRoner iz Credit Swiss. Obavlja se ogroman rad na usavršavanju civilnog zakonodavstva. Sad pripremamo dokumenta da izaberemo partnere za osnivanje MFC. To će biti najbolje svetske kompanije.

Herman Gref je morao da odgovori i na pitanje o perspektivama svetske ekonomije. Aveti defolta, koji lutaju po Evropi i SAD nerviraju investitore. Predsednik Zberbanke upozorava, proglašavanje makar jedne veće zemlje u EU bankrotom, a tim pre Sjedinjenih Država – preti da će se pretvoriti u katastrofu celog globalnog finansijskog sistema.

Mislim da vlasti evrozone shvataju svu svoju odgovornost za stanje svetskog finansijskog sistema i da neće dozvoliti bilo kakve defolte u zemljama EU. Ako se to desi, to će imati krajnje negativan uticaj na ceo finansijski svet, pa i na naš finansijski sistem i na našu ekonomiju. Što se tiče defolta SAD, ne dopuštam čak ni takvu misao. Ako se to desi imaće, da se blaže izrazim, katastrofalne posledice po svetski finansijski sistem.

Uostalom, Hermanu Grefu ne nedostaje optimizam. Problemi u EU će se razrešiti, a SAD će nastaviti da isplaćuje dugove, uveren je predsednik Zberbanke. Osim toga, rad Zberbanke u Rusiji postaje sve uspešniji – prihodi i dobit za prvugodinu su iznad svih najopitimističnijih prognoza.

Izvor: Golos Rossii, foto: RIA Novosti

Nastavak na Vostok.rs...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Vostok.rs. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Vostok.rs. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.