Zatraženo od Moskve: Vratite ih

Izvor: B92, 05.Dec.2023, 11:28

Zatraženo od Moskve: Vratite ih

Nepal zatražio od Moskve da prestane da regrutuje nepalske državljane, odnosno da odmah pošalje nazad sve nepalske vojnike koje su angažovali.

Ta odluka je doneta nakon što je otkriven podatak da je ubijeno šest nepalskih vojnika koji su služili u ruskoj vojsci.

"Vlada Nepala zatražila je od ruske vlade da odmah vrati njihova tela i plati odštetu njihovim porodicama", saopštilo je nepalsko ministarstvo spoljnih poslova.

U toku su, kako prenosi >> Pročitaj celu vest na sajtu B92 << Index.hr, diplomatski napori da se osigura oslobađanje jednog nepalskog državljanina koji je služio u ruskoj vojsci, a zarobljen je u Ukrajini.

Nepalski ambasador u Moskvi Milan Raj Tuladar izjavio je da od 150 do 200 Nepalaca rade kao plaćenici u ruskoj vojsci.

Nepalski vojnici, poznati kao Gurke, poznati su po svojoj hrabrosti i borbenim veštinama.

Služili su britanskoj i indijskoj vojsci nakon nezavisnosti Indije 1947., prema sporazumu između tri zemlje. Nepal tvrdi da nema takav sporazum s Rusijom, prenosi Skaj njuz.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, Twitter nalogu i uključite se u našu Viber zajednicu.

Nastavak na B92...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta B92. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta B92. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.