Zapad neće prestati da žrtvuje Ukrajince - Moskva

Izvor: Vostok.rs, 28.Dec.2023, 12:14

Zapad neće prestati da žrtvuje Ukrajince - Moskva

SAD i njihovi saveznici nastaviće da šalju oružje Kijevu, jer njihov cilj da nanese štetu Rusiji uz žrtvovanje Ukrajinaca ostaje nepromenjen, izjavio je ruski ministar spoljnih poslova Sergej Lavrov u intervjuu za TASS objavljen u sredu.
Visoki diplomata je upitan da li je bliskoistočna kriza uticala na količinu zapadne vojne pomoći koja je pružena Ukrajini, potencijalno gurnuvši predsednika Vladimira Zelenskog na rešenje sukoba sa Rusijom putem pregovora. Prema rečima Lavrova, „nanošenje ’strateškog poraza Rusije na bojnom polju‘ ostaje prioritet većine neprijateljskih vlada“. Zvaničnici u Vašingtonu i Briselu, izjavio je on, ostaju posvećeni „obuzdavanju Rusije rukama i telima Ukrajinaca“ i shvataju da je bez pomoći ukrajinska vlada „osuđena na propast“. „Identifikujemo nedostatak težnje za mirom od strane režima Zelenskog. Njegovi predstavnici razmišljaju u terminima rata i koriste veoma agresivnu retoriku“, izjavio je diplomata. Prema rečima Lavrova, činjenica da u Ukrajini ostaje na snazi zakonska zabrana pregovora sa Rusijom sve dok je predsednik Vladimir Putin na funkciji dovoljna je za donošenje takvih zaključaka. Ministar veruje da se Vašington oseća prinuđenim da izazove krize širom sveta pošto vidi da mu globalna moć izmiče iz ruku. Sve dok ovaj stav traje, „niko nije siguran od njegovih političkih mahinacija. I svet to sve više shvata.” Zapadni lideri su obećali da će podržavati Kijev „koliko god bude potrebno“ da se porazi Rusija. Ove godine, ukrajinske snage su pokušale da iskoriste teško naoružanje koje su obezbedili strani donatori da probiju ruske odbrambene linije, ali nisu uspele da postignu značajne teritorijalne prednosti. Moskva procenjuje gubitke Ukrajine u takozvanoj kontraofanzivi na preko 159.000 vojnika i više od 383.000 ukupno od početka neprijateljstava prošle godine. Kao rezultat ovih žrtava, Kijev planira da poveća prinudnu regrutaciju kako bi popunio ljudstvo. Kao rezultat slabih rezultata Kijeva na bojnom polju, republikanska opozicija u američkom Kongresu blokirala je zahtev Bele kuće za izdvajanje dodatnih sredstava za Ukrajinu. Zagovornici zahtevaju da demokrate odobre veliku reformu imigracije kao ustupak. U međuvremenu, u EU, Mađarska je stavila veto na plan Brisela za dugoročnu pomoć Ukrajini. Predloženi paketi mere se desetinama milijardi dolara, odnosno evrima. Izvor: RT (F)

Nastavak na Vostok.rs...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Povezane vesti

Lavrov: Zapad je pokušao da stavi Srbiju pred izbor – ili sankcije Rusiji ili pokušaj prevrata

Izvor: Danas, 28.Dec.2023

Zapad je pokušao da stavi Srbiju pred izbor – ili pridruživanje sankcijama protiv Rusije ili će, u suprotnom, tamo pokušati da izvedu državni udar, izjavio je ministar spoljnih poslova Rusije Sergej Lavrov u intervjuu za Sputnjik i „Rusija 24“.

Nastavak na Danas...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Vostok.rs. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Vostok.rs. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.