Zaharova: Zabrinjava koncentracija udarne grupe američke mornarice u regionu severoistočne Azije

Izvor: Vostok.rs, 27.Apr.2017, 22:04   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Zaharova: Zabrinjava koncentracija udarne grupe američke mornarice u regionu severoistočne Azije

Moskva je zabrinuta zbog koncentracije udarne grupe američke mornarice u Severoistočnoj Aziji, izjavila je portparolka Ministarstva spoljnih poslova Rusije Marija Zaharova.

„Posebno zabrinjava koncentracija udarne grupe američke mornarice u regionu severoistočne Azije i uzvratna ratoborna retorika Pjongjanga. U tome je, zapravo, suština napetosti situacije. U sadašnjim okolnostima, važno je da se ne dozvoli razvoj kriznog scenarija koji je vodi ka otvorenom oružanom sukobu“, rekla je Zaharova.

Prema njenim rečima, situacija na Korejskom poluostrvu i dalje da se pogoršava. „U osnovi ove tendencije je protivljenje suprotstavljenih strana da odustanu od konfrontacionih pristupa i vojnih metoda za rešavanje postojećih problema u korist dijaloga i pozitivnog programa“, dodala je Zaharova.

Ruska strana poziva da „sve strane pokažu uzdržanost i ponovo trezveno procene moguće posledice dalje eskalacije napetosti na Korejskom poluostrvu i regionu uopšte“, rekla je ona.

Zaharova je naglasila da su „danas više nego ikada potrebni zajednički napori da se postignu zajednička vojno-politička popuštanja napetosti, kolektivno traženje rešenja za čitav niz problema za pregovaračkim stolom“.

„Računamo na konstruktivnu diskusiju o situaciji na Korejskom poluostrvu tokom planiranog za 28. april posebnog sastanka Saveta bezbednosti UN, na kojem će učestvovati zamenik ministra spoljnih poslova Rusije Genadij Gatilov“, dodala je ona.

Pogledaj vesti o: Moskva

Nastavak na Vostok.rs...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Vostok.rs. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Vostok.rs. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.