Zaharova: Novi START što pre, spremni na kontakt sa SAD

Izvor: Radio Televizija Vojvodine, 22.Jan.2021, 16:24

Zaharova: Novi START što pre, spremni na kontakt sa SAD

Moskva je spremna na hitan kontakt sa Vašingtonom kako bi Sporazum o strateškom ofanzivnom naoružanju što brže bio produžen na pet godina, izjavila je danas portparol ruskog Ministarstva spoljnih poslova Marija Zaharova.

"Spremni smo da uspostavimo kontakt između ruskog i američkog ministarstva spoljnih poslova ne gubeći vreme, kako bismo potpisali produženje sporazuma Novi START. To treba učiniti što >> Pročitaj celu vest na sajtu Radio Televizija Vojvodine << pre, s obzirom na to da sporazum ističe 5. februara", rekla je Zaharova, prenosi TASS.

Ona je istakla da Rusija pozdravlja želju nove američke administracije da produži Sporazum na pet godina.

"Takvo opredeljenje možemo samo da pozdravimo. Rusija se dosledno zalagala i zalaže za donošenje takve odluke", navela je Zaharova.

Portparol Kremlja Dmitrij Peskov je ranije danas pozdravio namere novog predsednika SAD Džoa Bajdena da produži američko-ruski sporazum o kontroli nuklearnog naoružanja, Novi START, ali je dodao da Moskva želi da vidi konkretne predloge iz Vašingtona.

Portparolka Bele kuće Džen Psaki je juče rekla da se američke vlasti zalažu za produženje sporazuma START 3 na pet godina.

Rusija i SAD potpisale su Sporazum o smanjenju strateškog ofanzivnog naoružanja (START-3) 2010. godine. Prema njegovim uslovima, svaka strana će smanjiti svoje strateško ofanzivno naoružanje na takav način da, sedam godina nakon stupanja na snagu sporazuma i ubuduće, njihova ukupna količina ne prelazi 700 raspoređenih interkontinentalnih balističkih raketa, podmorničkih balističkih raketa i teških bombardera, 1.550 bojevih glava na njima, 800 raspoređenih i neraspoređenih lansera ovih raketa.

Sporazum je na snazi do 5. februara ove godine, osim ako ne bude zamenjen naknadnim sporazumom pre tog datuma. Može se produžiti za najviše pet godina (odnosno do 2026. godine) uz obostranu saglasnost.
Pogledaj vesti o: Vašington

Nastavak na Radio Televizija Vojvodine...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Povezane vesti

ZAHAROVA POZVALA VAŠINGTON NA HITAN SASTANAK: Neophodno je što pre završiti posao, Bajden na potezu

Izvor: SrbijaDanas.com, 22.Jan.2021

Portparol ruskog Ministarstva spoljnih poslova govorila je o odnosima Rusije i Amerike..Moskva je spremna na hitan kontakt sa Vašingtonom kako bi Sporazum o strateškom ofanzivnom naoružanju što brže bio produžen na pet godina, izjavila je danas portparol ruskog Ministarstva spoljnih poslova Marija...

Nastavak na SrbijaDanas.com...

Stoltenberg pozdravio planove nove američke administracije o produženju Sporazuma START

Izvor: Danas, 22.Jan.2021

Generalni sekretar NATO Jens Stoltenberg pozdravio je danas planove nove američke administracije o produženju Sporazuma o strateškom ofanzivnom naoružanju (START) za narednih pet godina, ocenjujući da bi to trebalo da bude početak novih napora kada je reč o kontroli naoružanja u svetu.

Nastavak na Danas...

Zaharova: Pozdravljamo želju nove američke administracije da produži Sporazum o strateškom ofanzivnom naoružanju

Izvor: Vostok.rs, 23.Jan.2021, 11:29

Rusija pozdravlja želju nove američke administracije da produži Sporazum o strateškom ofanzivnom naoružanju na pet godina, saopštila je portparol Ministarstva spoljnih poslova Marija Zaharova. „Takvo opredeljenje možemo samo da pozdravimo. Rusija se dosledno zalagala i zalaže za donošenje...

Nastavak na Vostok.rs...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Radio Televizija Vojvodine. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Radio Televizija Vojvodine. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.