Zaboravili peškir u pacijentkinji

Izvor: Glas javnosti, Tanjug, 04.Jul.2010, 07:16   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Zaboravili peškir u pacijentkinji

MOSKVA - U Rusiji je gradski sud u Petrozavodsku osudio jednu medicinsku sestru na godinu dana zatvora, uslovno na 24 meseca, zbog zaboravljenog peškirića u telu pacijentkinje prilikom operacije, što je dovelo do smrti te žene.

Ta medicinska sestra nije po završetku ginekološke operacije u decembru 2008. pažljivo prebrojala instrumente i pomoćni materijal, kao što nalaže pravilo, već je saopštila hirurgu da je količina predmeta ista pre i posle operacije. Zbog toga >> Pročitaj celu vest na sajtu Glas javnosti << nije bilo otkriveno da je u telu 33-godišnje pacijentkinje, majke tri maloletna deteta, ostao hirurški peškirić, čije je prisustvo dovelo do komplikacija i smrti te žene u maju 2009, objavljeno je na sajtu Medportal.ru. Medicinska sestra je takođe lišena prava da se tokom tri godine profesionalno bavi svojom delatnošću.

Rusija nije, međutim, jedina zemlja u kojoj se dešavaju slučajevi poput opisanog. U Britaniji su, na primer, hirurzi Nacionalne zdravstvene službe (NHS) u 2008. zaboravili u telima pacijenata 722 predmeta, najviše pinceta, skalpela, tampona... Hirurzi NHS su, prema pisanju lista San, u poslednjih pet godina bolesnicima tokom operacija naneli blizu 12.000 povreda unutrašnjih organa (uglavnom uboda i posekotina). Poznati su, takođe, slučajevi intervencija na pogrešnim organima, uključujući odstranjivanje zdrave jajne ćelije u bolnici Zapadni Safolk, što je dovelo do neplodnosti te pacijentkinje. Statistički podaci pokazuju da britanski hirurzi nanose "ozbiljne štete" prosečno kod 11 pacijenata dnevno.
Pogledaj vesti o: Moskva

Nastavak na Glas javnosti...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Glas javnosti. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Glas javnosti. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.