Zabili su im nož u leđa i poručili: Rusi nas nisu zaštitili, stižu Amerikanci; Hitno se oglasila Moskva

Izvor: B92, 06.Sep.2023, 12:35

Zabili su im nož u leđa i poručili: Rusi nas nisu zaštitili, stižu Amerikanci; Hitno se oglasila Moskva

Odluka Jermenije da će sledeće sedmice biti domaćin zajedničke vojne vežbe sa Sjedinjenim Državama verovatno će naljutiti Rusiju.

Kako je saopštilo jermensko ministarstvo odbrane, svrha vežbe "Eagle Partner 2023", koja bi trebalo da se održi od 11. do 20. septembra, jeste da se jermenske snage pripreme za učestvovanje u međunarodnim mirovnim misijama. Nije rečeno koliko će američkog i jermenskog osoblja biti uključeno.

Međutim, ono što je mnogo važnije >> Pročitaj celu vest na sajtu B92 << kada se o ovoj vežbi radi jeste činjenica da Rusija ima vojnu bazu u Jermeniji i sebe vidi kao nadmoćnu silu u regionu Južnog Kavkaza, koji je do 1991. bio deo Sovjetskog saveza.

Moskva takođe održava mirovne snage u regionu kako bi podržala sporazum kojim je 2020. okončan rat između Jermenije i Azerbejdžana, drugi rat koji su vodili od raspada Sovjetskog saveza.

Jermenski premijer Nikol Pašinjan rekao je u intervjuu italijanskim novinama tokom vikenda da Rusija nije uspela da zaštiti njegovu zemlju od, kako je rekao, kontinuirane agresije iz Azerbejdžana. Čak je i sugerisao da ruski rat u Ukrajini znači da Moskva nije u stanju da garantuje bezbednost Jermenije.

Portparol Kremlja Dmitrij Peskov rekao je novinarima u utorak da nije saglasan s Pašinjanovim primedbama. "Rusija je apsolutno sastavni deo ovog regiona", rekao je. "Rusija igra doslednu, vrlo važnu ulogu u stabilizaciji situacije u ovom regionu... i nastaviće da igra tu ulogu."

Takođe je istakao i da planovi jermenskih vlasti da održe zajedničke vojne vežbe sa SAD izazivaju zabrinutost, posebno u trenutnoj situaciji. On je novinarima rekao da će Rusija analizirati ove informacije i pratiti situaciju, prenose RIA novosti.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, Twitter nalogu i uključite se u našu Viber zajednicu.

Nastavak na B92...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta B92. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta B92. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.