Za nekoga veliki uspeh - za nekoga kapitulacija: Šta je potpisano u Minsku?

Izvor: B92, 01.Okt.2019, 21:56   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Za nekoga veliki uspeh - za nekoga kapitulacija: Šta je potpisano u Minsku?

Moskva se nada da će usaglašena "formula Štajnmajera" stvoriti atmosferu za dalju implementaciju Minskih sporazuma.

Članovi kontakt grupe o Donbasu potpisali su u Minsku "formulu Štajnmajera", prenosi Sputnjik.

"Pozitivno ocenjujemo dogovor kontakt grupe mehanizma uvođenja specijalnog statusa Donbasa i povlačenje snaga i tehnike u navedenom regionu. Nadamo se da će ovo stvoriti atmosferu za dalju realizaciju Minskih sporazuma", izjavila je portparolka >> Pročitaj celu vest na sajtu B92 << MIP Rusije Marija Zaharova.

Predsednik Ukrajine Vladimir Zelenski je izjavio ranije da "formulu Štajnmajera" treba uključiti u novi zakon o specijalnom statusu regiona.

Zelenski je dodao da će taj zakon Vrhovna rada doneti do kraja godine. On je dodao i da će o tome biti reči i na novom sastanku "normandijske četvorke" u bliskoj budućnosti.

Prema rečima ukrajinskog lidera, dogovoreno je i da se povuku trupe i tehnika iz naseljenih mesta Petrovsko i Zoloto.

Šefica diplomatije Donjecke narodne republike Natalija Nikonorova je nazvala potpisivanje „formule“ — „ogromnim probojem“.

Bivši predsednik Ukrajine Petro Porošenko je, međutim, saopštio da se njegova partija i on neće pomiriti sa potpisivanjem ovog dokumenta.

Po njegovim rečima, dokument "ruskog porekla de-fakto označava slabljenje ili čak ukidanje sankcija protiv Moskve“, a legitimizuje gubitak Donbasa i Krima. Porošenko je objasnio da će formula promeniti Minske sporazume.

"Mi nikada nećemo pristati na to. Mi se solidarišemo sa pozivima koji dolaze od veterana i nećemo dozvoliti da se razruši ukrajinska država", napisao je Porošenko na svojoj stranici na Fejsbuku.

Nastavak na B92...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta B92. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta B92. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.