WADA: Nema nervoze, nema brige

Izvor: B92, 29.Nov.2013, 19:57   (ažurirano 02.Apr.2020.)

WADA: Nema nervoze, nema brige

Direktor Svetska antidoping agencija (WADA) rekao je da očekuje da će ovlašćena ruska laboratorija ispuniti najavljena poboljšanja u radu antidoping centra.

"Nemam razloga da budem zabrinut da Rusija neće ispuniti svoje obaveze. Pokazali su istinsku želju da pokažu da svoj posao rade ispravno. Nema nervoze, nema brige", rekao je predsednik WADA Dejvid Hauman.

WADA je nedavno najavila privremenu suspenziju antidoping centra u Moskvi, samo tri meseca pre početka >> Pročitaj celu vest na sajtu B92 << Zimskih olimpijskih igara u Sočiju.

Ovaj centar biće suspendovan ukoliko do 1. decembra ne pripremi kvalitetan program, koji će povećati poverenje, kao i da do 1. aprila taj program bude završen i počne da se primenjuje.

Svetska antidoping agencija nije nadležna za predstojeće ZOI, ali "snažno sugeriše" Međunarodnom olimpijskom komitetu (MOK) da "razmotri odgovarajuće mere i osigura potpuni integritet svih analiza u moskovskoj laboratoriji i u objektima na Igrama u Sočiju.

WADA redovno proverava da li se u njenim ovlašćenim laboratorijama radi ispravno, tako da šalju "slepe uzorke" - uzorci koji proveravaju da li laboratorija daje ispravne rezultate.

Ukoliko laboratorija ne odgovara standardima, WADA ukida akreditaciju, kao što se dogodilo u Rio de Žaneiru, gde je trebalo da se testiraju

uzorci na Svetskom prvenstvu u fudbalu 2014. Zato će Svetska fudbalska federacija (FIFA) slati uzorke u laboratoriju u Lozanu, u Švajcarsku.

Ruska laboratorija obrađivala je doping testove za vreme Svetskog prvenstva u atletici, koje je u avgustu održano u Moskvi i treba da radi isti posao i za vreme ZOI u Sočiju.

Ukoliko ostane bez akreditacije, troškovi transfera uzoraka snosiće organizator. U Sočiju je najavljeno najviše antidoping testova u istoriji zimskih olimpijskih igara.
Pogledaj vesti o: Moskva

Nastavak na B92...






Povezane vesti

Predsednik WADA: Rusi će ispuniti svoje obaveze

Izvor: Vesti-online.com, 29.Nov.2013

Direktor Svetska antidoping agencija (WADA) rekao je danas da očekuje da će ovlašćena ruska laboratorija ispuniti najavljena poboljšanja. .. .."Nemam razloga da budem zabrinut da Rusija neće ispuniti svoje obaveze. Pokazali su istinsku želju da pokažu da svoj posao rade ispravno. Nema nervoze,...

Nastavak na Vesti-online.com...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta B92. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta B92. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.