Vučić  u Moskvi, Nikolić  u Sočiju

Izvor: Politika, 22.Maj.2013, 15:09   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Vučić u Moskvi, Nikolić u Sočiju

Predsednik Srbije potpisaće u petak sa ruskim kolegom Vladimirom Putinom Sporazum o strateškom partnerstvu dok će se vicepremijer i ministar odbrane Srbije sastati sa ministrom odbrane Rusije Sergejom Šojguom

Prvi potpredsednik Vlade Srbije i ministar odbrane Aleksandar Vučić, nezvanično saznajemo, putuje sutra u Moskvu gde bi trebalo da se sretne sa ruskim kolegom Sergejom Šojguom. Put Rusije prekosutra >> Pročitaj celu vest na sajtu Politika << će krenuti i predsednik Srbije Tomislav Nikolić. On će u crnomorskom gradu Sočiju sa ruskim predsednikom Vladimirom Putinom potpisati sporazum o strateškom partnerstvu dve zemlje. Ovom činu trebalo bi da prisustvuje i Aleksandar Vučić.

Tekst Sporazuma o strateškom partnerstvu sa Rusijom nedavno je usvojila Vlada Srbije, ali će on pre potpisivanja ostati tajna za javnost. Nezvanično se moglo saznati da je reč je o dokumentu koji se ne bavi detaljno saradnjom dve države već se njime, pre svega, ukazuje na visok nivo političkih odnosa dve države i iskazuje spremnost da se oni i dalje unapređuju u oblastima koje su od obostranog interesa. Poseban akcenat dat je unapređenju ekonomskih veza, trgovinskoj razmeni i strateškim infrastrukturnim projektima, a jedan deo posvećen je i zajedničkom delovanju dve države na međunarodnoj sceni posebno u vezi sa rešavanjem pitanja Kosova i Metohije.

Ideja o strateškom partnerstvu stara je tri godine, ali se tek sada realizuje. Podsetimo, još u decembru 2010. godine dogovor o tome su postigli tadašnji ministar spoljnih poslova Srbije Vuk Jeremić i ministar spoljnih poslova Rusije Sergej Lavrov. Oni su najavili da će sporazum u prvoj polovini 2011. godine potpisati tadašnji predsednici Boris Tadić i Dmitrij Medvedev. To se nije desilo jer je potpisivanje više puta najavljivano pa odlagano.

Ovakvu vrstu sporazuma Srbija je potpisala sa Italijom, Francuskom i Kinom dok Rusija ima strateško partnerstvo sa većinom bivših sovjetskih republika i sa Kinom, Indijom i Španijom.

Kada je reč o ciljevima Vučićevog boravka u Rusiji, on će, ranije je najavio, sa najvišim ruskim zvaničnicima razgovarati o nabavci aviona „mig 29 M2”. Bitan deo aranžmana je i razgovor o Vazduhoplovno-remontnom zavodu „Momo Stanojlović”, koji bi mogao da postane regionalni centar za servisiranje i remont aviona. Prema Vučićevim rečima, taj centar bi produžavao vek i efikasnost kupljenih aviona. U najavi je i nabavka dva nova radarska sistema.

J. Cerovina

objavljeno: 22.05.2013.
Pogledaj vesti o: Vladimir Putin

Nastavak na Politika...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Povezane vesti

Patrušev i Hejgel o protivraketnom štitu

Izvor: Vostok.rs, 22.Maj.2013

22.05.2013. -..U utorak su šef Pentagona Čak Hejgel i sekretar Saveta bezbednosti Rusije Nikolaj Patrušev razgovarali o protivraketnoj odbrani, situaciji u Siriji i razvoju američko-ruske vojne saradnje, rekao je portparol ministarstva odbrane SAD Džordž Litl. „Hejgel se nada da će nastaviti...

Nastavak na Vostok.rs...

Vučić doputovao u Moskvu, sutra sa Šojguom

Izvor: Blic, 22.Maj.2013

Prvi potpredsednik Vlade i ministar odbrane Aleksandar Vučić doputovao je u dvodnevnu posetu Moskvi gde će se sutra sastati sa ministrom odbrane Rusije Sergejem Šojguom. ..Vučić bi sa ruskim kolegom, kako je sam najavio početkom maja, trebalo da razgovora o nabavci ruskih aviona "MIG 29 M2"...Vučić...

Nastavak na Blic...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Politika. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Politika. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.