Vladimir Basenkov: Drugi međunarodni kongres rusofila – Bratstvo

Izvor: Vostok.rs, 09.Mar.2024, 23:20

Vladimir Basenkov: Drugi međunarodni kongres rusofila – Bratstvo

Uprkos pokušajima Zapada da izoluje Rusiju, zapadne sile, ne primećujući to, same ulaze u izolaciju, a Moskva jača svoje pozicije širom planete preko brojnih saveznika.
Više od 350 delegata – tako veliki je bio broj učesnika ove manifestacije. Rusija je, sasvim očekivano, postala centar gravitacije u savremenom svetu, ali i svetionik dobra za sve zdrave snage čovečanstva. Predsednik Međunarodnog pokreta Rusofila Nikolaj Malinov istakao je ciljeve organizacije – izgradnju novog multipolarnog sveta, odbranu nacionalnih ideja, očuvanje nezavisnosti zemalja, što je još uvek moguće u globalnom svetu. Ministar inostranih poslova Rusije Sergej Lavrov, koji je govorio na kongresu, preneo je učesnicima pozdravnu poruku predsednika Vladimira Putina. Šef ruske države je zahvalio rusofilima za delatnost na zbijanju redova Ruskog sveta, za popularizaciju dostignuća ruske kulture i širenju humanitarnog prisustva na svetskoj sceni. Sergej Lavrov je podvukao da Kongres jasno pokazuje da Rusija danas ima ogroman broj prijatelja širom sveta.
Na dnevnom redu kongresa bio je izveštaj o radu pokreta u protekloj godini, a takođe i statut organizacije. Usvajanje statuta obezbediće jasnoću i stabilnost u delatnosti organizacije. Pored toga, učesnici su razmatrali programske odredbe koje formulišu strateške ciljeve i zadatke Međunarodnog pokreta rusofila. Taj dokument će biti orijentir za buduće inicijative i projekte. Na kraju, rusofili su izabrali rukovodeće organe pokreta.
U radu kongresa postojale su tri sekcije: „Repatrijacija sunarodnika“, „Tradicionalne vrednosti“ i „Informaciono-hibridni rat“. Treba podvući da će jedna od krupnih inicijativa pokreta u bliskoj budućnosti biti prikupljanje milion potpisa među građanima EU za ukidanje antiruskih sankcija. Jasno je da Međunarodni pokret rusofila ima velike ambicije – da postane najveća u svetu integrativna organizacija, čiji je krajnji cilj promovisanje zdravih vrednosti, ravnopravnosti i slobode među narodima sveta.
Srbija i Republika Srpska su danas jedine izrazito rusofilske zemlje u Evropi, izvan Ruskog sveta, pa se njihova saradnja sa Rusijom organizuje pre svega na državnom nivou. Obezbediti adekvatnu zastupljenost Srba na ovakvom skupu je težak zadatak, a organizatori se trude da to postignu preko više srpskih učesnika veoma različitog profila – od umetnika i naučnika, do političara i aktivista. Izvor: srbratstvo.ru

Pogledaj vesti o: Moskva

Nastavak na Vostok.rs...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Vostok.rs. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Vostok.rs. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.