Vjačeslav Zajcev: pola veka modnog puta

Izvor: Vostok.rs, 05.Mar.2012, 19:05   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Vjačeslav Zajcev: pola veka modnog puta

05.03.2012. -

Čitav moj život je ljubav prema okolnom svetu i ljudima koji žive u njemu. To je moto čuvenog ruskog kreatora Vjačeslava Zajceva koji potpuno razotkriva moskovska izložba posvećena 50-godišnjici njegovog stvaralačkog puta.

Sam Vjačeslav Zajcev ima 74 godine – i u to je teško poverovati! Ovaj osmehnut čovek okruglog lica i jake građe, uvek upadljivo obučen, i dalje, kao i u mladosti, pravi po dve kolekcije godišnje, slika i piše članke >> Pročitaj celu vest na sajtu Vostok.rs << o istoriji kostima, pravi kostime za predstave prestoničkih pozorišta. Rukopis Zajceva zna svaka Ruskinja koja se zanima za modu. U svakoj kolekciji uvek postoje i neočekivanosti – i to je takođe svojstveno stilu Zajceva.

Neočekivanošću i smelošću Vjačeslav Zajcev je šokirao još u studentskom periodu. 60-ih godina u Sovjetskom Savezu razradio je kolekciju specijalne odeće za žene seljanke, u koju je na neobičan način upleo ruske folklorne motive. Državna komisija koja je primala kolekciju nije rizikovala da je odobri – previše su daleko bili ovi predmeti odeće za proizvodnju od predstave kako treba da izgleda sovjetska žena radnica. Odbačene modele Zajceva uskoro je objavio francuski list Pari Mač u članku On diktira modu u Moskvi. I po tom članku Zajceva je našao Pjer Karden. Lider svetske mode prepoznao je u njemu visokog profesionalca i želeći da pomogne kolegi, ilegalno mu je poslao tkanine – ono što u vreme čuvenog deficita u SSSR nije moglo da se nađe.

U celini, kolekcije Zajceva su započele trijumfalni pohod u svetu mnogo pre nego što je on dobio mogućnost da putuje u inostranstvo. Pošto se u SAD, Kanadi, Japanu, Francuskoj, Italiji i drugim zemljama publika upoznala sa njegovom čuvenom Ruskom serijom, Vjačeslava Zajceva su počeli da zovu Crveni Dior. 1966. godine on je osvojio Pariz zimskom kolekcijom, pustivši na podijum manekenke u ruskim valjenkama. Evropu je posle toga pogodila epidemija ruskog stila. Konačno, na Zajceva su obratili pažnju i u domovini: kod njega je počeo da se oblači sav sovjetski krem: balerina Maja Plisecka, ministar kulture Jekaterina Furceva, pevačica Ljudmila Zikina, čak prva žena kosmonaut Valentina Tereškova. U tom poslu za mene je uvek bilo najvažnije da podvučem individualnost – tvrdi Vjačeslav Zajcev. I dodaje:

Tokom čitavog svog stvaralačkog života, putujem po zemljama i kontinentima i pokušavam da proniknem u svet ljudi, da im pružim mogućnost da osete harmoniju koja ih okružuje u prirodi. I kada u nečemu nema elementa harmonije, to se ne uklapa u moju predstavu o lepoti. Proučavao sam svu istoriju prethodnih civilizacija, propustio sam je kroz svoje ruke, glavu, vid, nacrtao sam je. I zato mi je lako da kontrolišem ovu harmoniju.

Između ostalog, Vjačeslav Zajcev vidi posebnu harmoniju u liku pune žene. Za mene ovaj problem ne postoji, ja šijem za sve, kaže on.

Punačke žene veoma poštujem, nastavlja Zajcev, i smatram da popunjenost treba da bude estetski uobličena. Nema ružnih žena, ima lenjih žena. Ako žena želi da bude lepa, čak puna žena može da izgleda privlačnije nego mršava. U popunjenosti postoji određeni šarm. Smatram da u punačkoj ženi ima toliko začuđujuće nežnosti i topline...

Jubilarna izložba Vjačeslava Zajceva prava je kvintensencija radosti. Uravo tako nazivaju gosti izložbe novu kolekciju zastupljenu ovde: tradicionalna raskoš ruske nošnje kod Zajceva se spaja sa prefinjenošću evropskih silueta.

Izvor: Golos Rossii
Pogledaj vesti o: Moskva

Nastavak na Vostok.rs...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Vostok.rs. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Vostok.rs. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.