Verzije ostavke direktora danske DONG Energy

Izvor: Vostok.rs, 15.Mar.2012, 19:18   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Verzije ostavke direktora danske DONG Energy

15.03.2012. -

Jedanaestog marta 2012. godine u Moskvi Gasprom i danska kompanija DONG Energy dogovorile su se da pripreme obrazloženje investicija u zajedničke energetske projekte u Severozapadnoj Evropi. Narednog dana, 12. marta, danski mediji bukvalno su se usijali – iz DONG Energy stiglo je saopštenje o hitnom odlasku Andersa Eldrupa sa dužnsoti generalnog direktora.

Presdtavnici koncerna odbijaju da navedu uzrok odlaska. Prema zvaničnoj verziji, >> Pročitaj celu vest na sajtu Vostok.rs << on je napustio svoju dužnost po sopstvenoj želji i uz pristanak saveta direktora koncerna. Ipak posmatrači su jedinstveni u mišljenju da je Anders Eldrup bio prosto otpušten. Navode se razni razlozi. Sasvim je moguće da je Anders Eldrup imao neslaganja sa nekim od uticajnih članova saveta direktora. Ali za koncern se odjednom zainteresovala Državna reviziona komisija. A to je već politička stvar. Zato su se predstavnici dve stranke – Danske narodne partije i Jedinstvenog spiska – obratili ministru finansija Bjarnu Koridonu po objašenje. On je odbio da ga da. Političari i posmatrači smatraju da se vladi ne dopada strategija koncerna DONG Energy.

Predstavnik upravnog odbora DONG Energy Fric Šur izjavio je: Odluka o ostavci Andresa Eldrupa nema ništa zajedničko sa proverom koju vrši Biro audita državnih računa, mada je Upravni odbor saznao da je Andres Eldrup odobrio neobične uslove najma za nove saradnike DONG Energy. Njegove reči navodi portal Renewable Energy Focus. Odbor ne smatra da je Eldrup imao neke lične ciljeve i ističe njegove zasluge pred kompanijom. Za vršioca dužnosti generalnog direktora imenovan je Krogsgard Tomsen.

Anders Eldrup bio je na čelu koncerna 11 godina. On je potpisivao sporazum sa Gaspromom, sa kojim je saradnja započela 2006. godine. Tada su Gasprom i DONG Energy sklopili sporazum o isporukama ruskog gsa u Dansku tokom 20 godina gasovodom Severni tok, što treba da pokrije 25% potreba Danske. Ovaj period – sredinu 2000-ih, danski analitičari nazivaju hladnim ekonomskim ratom sa Rusijom. U poslednje dve godine oni govore o otopljavanju rusko-danskih ekonomskih odnosa. I koncern DONG Energy, kompanija koja je uspešno funkcionisala čak u vreme krize, bila je među aktivnim pristalicama tog otopljavanja.

Odmah posle početka saradnje sa Rusijom koncern DONG Energy su počeli oštro da kritikuju zapadni eksperti i mediji. Opšte mišljenje izrazio je veliki danski list Informašon: Saradnja DONG Energy sa Gaspromom nanosi štetu evropskim interesima.

Rukovodstvo koncerna DONG Energy odlučno je odbacivalo i tada i kasnije ovu kritiku. Tako je odgovorni direktor za kupovinu gasa Lars Klausen izjavio da DONG Energy sarađuje sa Gasrpomom, rukovodeći se isključivo komercijalnim interesom – zato što to donosi koncernu profit. On je objasnio: kada bi se političari EU dogovorili i izradili opšta pravila sradnje sa kompanijama koje nisu članice EU, koncern DONG Energy bi ih hitno primenio. Ali pošto se političari nisu dogovorili, koncern deluje po svom nahođenju.

U svakom slučaju, na konferenciji za štampu 12. marta povodom odlaska Andresa Eldrupa bilo je zvanično izjavljeno da DONG Energy ne planira da menja svoj strateški kurs. A da li će to biti tako, pokazaće vreme. Strasti se usijavaju...

Naša fusnota: DONG Energy najveća je danska energetska kompanija i jedna od najvećih u Severnoj Evropi. 76% kompanije pripada državi. DONG Energy bila je osnovana 1972. godine, a 2006. godine utvrđena je u Evropskoj Komisiji. Poslednjih godina u sferi interesa kompanije nisu samo nafta i gas, već i čitav energetski spektar, uključujući i alterantivnu obnovivu energiju. Treba istaći da je DONG Energy najveća kompanija koja se bavi eolskim centralama na moru.

U vidokrugu kompanije je i takozvana hibridna energetika. Ovde je reč o energetskim uređajima, gde su objedinjeni u jedan tehnološki lanac razni energetski izvori, na primer, para i gas. Sada EU pokušava aktivno da uvede centrale na paru i gas. Između ostalog, o izgradnji upravo takve centrale je i bilo preči, pored ostalog, na pregovorima Gasproma i DONG Energy.

Izvor: Golos Rossii, foto: EPA
Pogledaj vesti o: Moskva

Nastavak na Vostok.rs...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Vostok.rs. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Vostok.rs. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.