Varnice iz Ankare, odgovor iz Moskve

Izvor: B92, 25.Feb.2016, 20:42   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Varnice iz Ankare, odgovor iz Moskve

Moskva/Ankara -- Turski premijer Ahmet Davutoglu rekao je da Ankara neće razmatrati mirovni plan za Siriju ukoliko se proceni da bi mogao da ugrozi bezbednost Turske.

Prema njegovim rečima, turske vlasti će povući sve neophodne mere kako bi se suprostavile sirijskim Kurdima i Islamskoj državi.

Takva izjava turskog premijera naišla je na oštru reakciju iz Moskve, portparolka Ministarstva >> Pročitaj celu vest na sajtu B92 << spoljnih poslova Marija Zaharova rekla je da Ankara nastavlja sa provokacijama i da i dalje iskazuje imperijalističke namere.

“Ako je to istina, ako turska politička elita misli tako, volela bih da podsetim kakve posledice je po evropske zemlje izazvalo Otomansko carstvo. Takođe ću podsetiti da je Otomansko carstvo nazivano bolesnim čovekom u Evropi... Sumnjam da Turska želi da dobije takav nadimak“, rekla je Zaharova.

Ovakve izjave iz Ankare i Moskve stižu dan pošto je turski predsednik Redžep Tajip Erdogan zatražio da se predstavnici sirijskih Kurda eliminišu iz mirovnih pregovora i da budu proglašeni teroristima, iako je Vašington prethodno izdao saopštenje u kom je naveo da su Jedinice narodne odbrane Kurda partner u borbi protiv Islamske države.
Pogledaj vesti o: Moskva

Nastavak na B92...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta B92. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta B92. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.