Izvor: S media, 06.Maj.2013, 22:31   (ažurirano 02.Apr.2020.)

VOJNI "ŠOPING" U RUSIJI: Uz “migove“ kupujemo i dva radara

Kupovina višenamenskih borbenih aviona „mig 29 M2“ za Vojsku Srbije biće jedna od najvažnijih tema razgovora tokom predstojeće posete predsednika Tomislava Nikolića i vicepremijera Aleksandra Vučića Rusiji. Na dnevnom redu sastanaka s Rusima biće i nabavka dva nova radarska sistema i mogućnost da Vazduhoplovni zavod „Moma Stanojlović“ postane regionalni centar za remont i održavanje aviona „mig“.

Da je posao kupovine borbenih aviona nadohvat >> Pročitaj celu vest na sajtu S media << ruke, potvrdio je u ponedeljak prvi potpredsednik Vlade i ministar odbrane Aleksandar Vučić. On je rekao da će letelice najverovatnije biti kupljene na kredit, iako nije isključio ni druge modele plaćanja, poput mogućnosti da se račun izmiri preko međudržavnog sporazuma o saradnji.

"O nabavci savremenih sredstava za našu vojsku predsednik Nikolić razgovaraće sa Putinom 21. maja u Sočiju, a to će biti i jedna od tema mog sastanka sa ministrom odbranom Rusije Sergejem Šojguom", objasnio je Vučić. "Avione, o čijoj kupovini će biti reči, poseduju i države članice NATO, poput Slovačke ili Poljske, ali i Rusija. Broj aviona koje ćemo da kupimo odrediće stručnjaci, zavisno od aranžmana koji bude dogovoren".

Predstojeća poseta državnog vrha Moskvi mogla bi da bude ključna za našu vojsku. Jer, na stolu između srpske i ruske strane biće i predlog dogovora za kupovinu dva radarska sistema koja će doprineti otkrivanju neprijateljskih ciljeva na nebu Srbije. Važan deo dogovora odnosi se i na obezbeđenje dovoljne količine rezervnih delova, ali i podizanje na noge Vazduhoplovnog zavoda „Moma Stanojlović“, koji bi se specijalizovao za avione, ne samo naše vojske nego i država okruženja.

Avioni - da, ali ne na štetu džepova građana

Profesor Fakulteta za bezbednost Milan Mijalkovski smatra je kupovina aviona potrebna, i to u što bržem roku. On napominje da opremanje vojske traži kontinuitet, koji u Srbiji zbog čestih izbora i promena na čelu države uglavnom - nedostaje:

"Novi avioni, radari i PVO sistemi sigurno će da pomognu da naša vojska uhvati korak sa armijama u regionu. Novi avioni su skupi, ali je mnogo vrednija bezbednost države i građana. Važno je, ipak, da vojni vrh ne dozvoli da kupovina tehnike ne optereti suviše našu privredu i osiromašene građane", rekao je on.

(Novosti)

Foto: BetaPhoto/marko Rupena/AV

Nastavak na S media...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta S media. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta S media. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.