Ustanovljeno: Efekat je ipak slab

Izvor: B92, 28.Jul.2023, 15:14

Ustanovljeno: Efekat je ipak slab

Ekonomska pomoć Pekinga je Rusiji oslabila učinak zapadnih sankcija protiv Moskve uvedenih nakon sukoba sa Ukrajinom.

To navodi izveštaj američke obaveštajne službe objavljen u četvrtak, prenosi Indeks.

Kina je "postala još važniji ekonomski partner Rusije nakon sukoba sa Ukrajinom u februaru 2022.", piše u tom dokumentu koji su objavili demokratski zastupnici.

Peking je "uspostavio razne >> Pročitaj celu vest na sajtu B92 << mehanizme ekonomske pomoći koji slabe učinak sankcija i kontrolu izvoza", dodaje isti izvor.

Kina je povećala uvoz energenata iz Rusije i osigurala kontejnere i ugovore o osiguranju za prevoz sirove nafte, navodi se u tekstu.

Povećala se i trgovačka razmena u juanima, kineskoj valuti, što je jedan od načina da se zaobiđe međunarodni finansijski sistem.

Na kraju, navodi se u izveštaju, Peking je verovatno poslao Moskvi opremu koja se može koristiti u civilne i u vojne svrhe a koja je upotrebljena u Ukrajini, premda je "teško utvrditi razmere pomoći" koju šalje Kina kako bi Rusiji pomogla da zaobiđe sankcije i kontrole izvoza.

Zapadne sankcije obuhvataju zamrzavanje imovine i računa ruske centralne banke.

Ekonomske sankcije uključuju i ograničavanje ruskog uvoza i izvoza. Na primer, Evropska unija (EU) je zabranila uvoz ruske sirove nafte.

Peking ipak tvrdi da je neutralan u tom sukobu i nikada nije otvoreno osudio szkob Rusije i Ukrajine.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, Twitter nalogu i uključite se u našu Viber zajednicu.

Nastavak na B92...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta B92. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta B92. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.