Upozorenje Moskve Zapadu: Ne igrajte se vatrom!

Izvor: Mondo, 30.Avg.2018, 17:38   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Upozorenje Moskve Zapadu: Ne igrajte se vatrom!

Moskva je uputila jasno i snažno upozorenje Zapadu da se "ne igra vatrom" u sirijskoj provinciji Idlib, izjavio je danas ruski ministar spoljnih poslova Sergej Lavrov.

Foto: Alexei Nikolsky/Sputnik, Kremlin Pool Photo via AP Vladimir Putin, predsednik Rusije

"Sprema se nova provokacija da bi se omeli planovi za sprovođenje antiterorističke operacije u Idlibu. Naša ministarstva odbrane i spoljnih poslova su iznela činjenice da bi se uputilo jasno i snažno >> Pročitaj celu vest na sajtu Mondo << upozorenje našim zapadnim kolegama da se ne igraju vatrom", rekao je Lavrov, prenela je agencija Tass.

Lavrov je to saopštio posle razgovora sa sirijskim kolegom Validom Mualemom.

Rusija upozorava: SAD pripremaju napad na Siriju

Mualem je rekao da su snage sirijske vlade odlučne da "idu do kraja" u Idlibu i da su ekstremisti el-Nusre glavna meta Damaska.

On je naglasio da će Sirija pokušati da u ofanzivi izbegne civilne žrtve, preneo je Rojters.

Ujedinjene nacije su ranije danas pozvale Rusiju, Iran i Tursku da spreče borbe u sirijskoj pokrajini Idlib gde se vladine snage spremaju za ofanzivu na pobunjenike.

AP je preneo da je generalni sekretar UN Antonio Gutereš juče takođe upozorio na situaciju u Idlibu poručivši da tamo raste rizik od humanitarne katastrofe.

Gutereš je pozvao Rusiju, Iran i Tursku da kao države garantori pokušaju da obuzdaju nasilje u Siriji kako bi se našlo mirno rešenje za Idlib, pokrajinu u kojoj živi skoro tri miliona.

Rusko Ministarstvo odbrane upozorilo je pre par dana da Vašington jača svoje vojne snage na Bliskom istoku i izrazilo bojazan da se SAD pripremaju za mogući napad na snage sirijske vlade.

Nastavak na Mondo...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Mondo. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Mondo. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.