Izvor: Radio 021, 29.Jan.2020, 18:15   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Uhapšeno pet policajaca u Rusiji zbog podmetanja droge novinaru

Ruske vlasti pritvorile su danas petoricu bivših policajaca umešanih u sporno hapšenje istaknutog istraživačkog novinara prošle godine.

Ivan Golunov (37) uhapšen je u junu 2019, u Moskvi pod optužbom za trgovinu drogom koju je odbacio kao lažnu. Novinar je tvrdio da mu je drogu u ranac i stan podmetnula policija, sveteći mu se zbog toga što je istraživao korupciju među moskovskim zvaničnicima.
>> Pročitaj celu vest na sajtu Radio 021 <<
Nekoliko dana po njegovom hapšenju, u Rusiji su izbili masovni protesti, a potom su odbačene optužbe protiv Golunova jer je država priznala da nema dovoljno dokaza.

Golunov i njegov kolega iz nezavisnog portala "Meduza" obećali su tada da će privesti pravdi one koji su organizovali orkestrirano hapšenje. Pritvaranje policajaca usledilo je skoro sedam meseci posle puštanja Golunova i pokretanja istrage o njegovom hapšenju.

Istražni komitet je saopštio da je pet bivših policajaca sada na ispitivanju. Golunov se više puta žalio da policija opstruira istragu. On je u novembru bezuspešno tužio policiju da ne preduzima ništa u vezi s tim slučajem. U isto vreme njegovi advokati su otkrili da je istraga označena kao tajna, što policija u Rusiji retko čini kada je reč o krivičnim predmetima koji nisu označeni kao državna tajna.

Autor: Beta

Preuzimanje delova teksta ili teksta u celini je dozvoljeno bez ikakve naknade, ali uz obavezno navođenje izvora i uz postavljanje linka ka izvornom tekstu na www.021.rs. Preuzimanje fotografija je dozvoljeno samo uz saglasnost autora.

Nastavak na Radio 021...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Radio 021. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Radio 021. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.