UKRAJINA ZAPRETILA RUSIJI ZBOG DONBASA: Uslediće radikalni potezi, čeka se reakcija Moskve

Izvor: SrbijaDanas.com, 05.Mar.2021, 23:14

UKRAJINA ZAPRETILA RUSIJI ZBOG DONBASA: Uslediće "radikalni potezi", čeka se reakcija Moskve

Šef ukrajinske delegacije u Trilateralnoj kontakt-grupi za Donbas Leonid Kravčuk zapretio je Rusiji "radikalnim koracima"

ukoliko ne prizna da učestvuje u sukobu u Donbasu.

- Ukoliko Rusija i dalje bude insistirala na tome da nije strana u sukobu već samo posmatrač, i ukoliko bude tražila bilo kakve razloge da blokira naše pregovore onda se može reći da je situacija u ćorsokaku i da se to može promeniti samo radikalnim koracima. Naša delegacija sada >> Pročitaj celu vest na sajtu SrbijaDanas.com << razmišlja o mogućim predlozima - rekao je Kravčuk.

Prema njegovim rečima, Rusija "ne želi mir u Donbasu, već želi da situacija bude kao što je i danas".

- Tražićemo da se deluje ne na osnovu sporazuma koji već postoje, nego da se traže drugi sporazumi, odnosno treba preduzeti korake. Prvo – priznajemo da je situacija u ćorsokaku i da ta situacija treba da se promeni na osnovu novih, naglašavam – novih pristupa i dokumenata koje treba da oformimo i, oslanjajući se na njih treba ići napred. To je veoma radikalan korak - rekao je Kravčuk.

Takođe je naglasio da Ukrajina neće dozvoliti Rusiji "da radi šta želi".

- Učinićemo sve da Rusiju postavimo u okvire međunarodnog prava i da ona ispunjava te norme - poručio je ukrajinski predstavnik.

Podsetimo, Ukrajinske vlasti su u aprilu 2014. godine pokrenule vojnu operaciju protiv Donjecke i Luganske Narodne Republike koje su proglasile nezavisnost nakon državnog prevrata u Ukrajini u februaru 2014. Kijev ne priznaje DNR i LNR i smatra teritorije ovih dveju republika okupiranim, a ustaničke snage terorističkim. Prema najnovijim podacima Ujedinjenih nacija, oko 13.000 ljudi postali su žrtve sukoba.
Pogledaj vesti o: Moskva,   Rat u Ukrajini

Nastavak na SrbijaDanas.com...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta SrbijaDanas.com. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta SrbijaDanas.com. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.